RECEPTI

POMLADNE IN PRAZNIČNE JEDI

POMLADNE IN PRAZNIČNE JEDI

POMLADNE IN PRAZNIČNE JEDIKoličina za 10 oseb: PRLEŠKA TÜNKA 300 g tünke 100 g tünke dehidriramo in zmeljemo v prah, 200 g tünke narežemo na rezine in razdelimo na 10 porcij. HRENOVA PENA 120 g skute ali maskarponeja 1 dl sladke smetane 70 g naribanega svežega hrena 5...

RECIKLIRANA HRANA

RECIKLIRANA HRANA

RECIKLIRANA HRANA Pogosto se srečujemo z neporabljenimi živili ali jedmi, ki so še užitna, vendar jih zavržemo zaradi izgleda. Mnoga živila lahko porabimo tudi takrat, ko niso več popolnoma sveža. V naslednjih receptih bomo spoznali nekaj možnosti za uporabo starega...

USTVARJALNO DRUŽENJE DIJAKOV 4. Ta IN 5. Pt RAZREDA

USTVARJALNO DRUŽENJE DIJAKOV 4. Ta IN 5. Pt RAZREDA

Pri praktičnem pouku kuharstva so združili ideje, povezali znanje in spretnosti dijaki programa SSI in PTI. Pripravili so zanimive in okusne jedi. RECEPTURE: MORSKI OKUSI NA ČRNI LEČI IN ZELENJAVI Količina za 4 osebe: 50 g črne leče (lahko tudi katere druge stročnice)...

Piščančja iluzija

Piščančja iluzija

  Dijakinja Melani Ferencek je v okviru praktičnega pouka kuharstva pripravila lastno kreacijo, ki jo je poimenovala Piščančja iluzija. Jed je sestavljena iz piščančje ruladice, napolnjena s sirom in svežo špinačo ter ovite v slanino. Za prilogo je naredila...

PRAZNIČNI MENI V DECEMBRU

PRAZNIČNI MENI V DECEMBRU

  SADNO ZELENJAVNI ZVITKI Količina za 4 osebe: 1 bučka (cukini), 1 korenček (100 g), 1 drobna rdeča pesa (100 g), 50 g rdeče redkvice, 50 g kalčkov, 2 mandarini (100 g), 1 jabolko, 100 g melone, 1,5 dl jabolčnega kisa, 1,5 dl vode, 3 žlice sladkorja Sadje in...

Jedi v času velike noči

V okviru praktičnega pouka kuharstva smo v mesecu marcu razvijali ideje za pripravo jedi v velikonočnem času. V skupini dijakov programa SSI in PTI  smo poskusno pripravljali različne jedi, spreminjali količine in izboljševali recepture. Nastalo je  nekaj zanimivih...

Znam kuhati brez mesa

Znam kuhati brez mesa

V okviru praktičnega pouka kuharstva smo se na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Radenci z dijaki 3. letnika  programa SSI odločili, da pripravimo nekaj jedi brez mesa. V parih so dijaki ustvarili nekaj zanimivih jedi, s katerimi lahko  namesto glavne mesne jedi...

DUŠENA AJDOVA KAŠA Z OPEČENO ZELENJAVO

Količina za 4 osebe: 200 ml ajdove kaše 200 ml vode 200 g cvetače 200 g brokolija 50 g rdeče paprike, sveže 50 g čebule 80 g masla malo belega olja sol, poper, lovorjev list in majaron Zelenjavo operemo, čebulo olupimo. Cvetačo in brokoli narežemo na rezine,  široke...

PIŠČANČJE REZINE

Količina za 4 osebe: 600 g piščančjih prsi brez kosti (ene večje piščančje prsi) 100 g bučnih semen 1 mala bio pomaranča 1 žlička gorčice sol, poper olje za opekanje 1,5 dl smetane za kuhanje ali sladke smetane Meso obrišemo s papirnato servietko. Na kuhinjski deski...

SADNI KRUH

Količina za 3 kg kruha ali 2 hlebčka: 500 g bele pšenične moke 300 g pirine polnozrnate moke 30 g kvasa 20 g sladkorja 1 dl olja 3-4 dl vode sol mleti cimet in klinčki naribana limonina lupina (bio limona) 600 g suhega sadja (slive, marelice, jabolka, kaki, brusnice...

MARMORNI KOLAČ

Količina za 10 oseb: 7 jajc 200 g sladkorja 1 vaniljin sladkor 2 dl mleka 380 g moke 1 pecilni prašek 1,5 dl olja 3 JŽ kakava 0,5 dl ruma Model obložimo s peki papirjem ali namažemo z maslom in potresemo z ostro moko. Ločimo rumenjake od beljakov. Rumenjake, polovico...

LIMONINE KROGLICE

100 g mehkega masla  1 jajce 80 g sladkorja sok in lupina ene bio limone 300 g gladke moke 2 žlički pecilnega praška skodelica kristalnega sladkorja in skodelica sladkorja v prahu   Jajce, maslo in sladkor stepamo, da dobimo penasto maso. Dodamo naribano limonino...

Dostopnost