MARMORNI KOLAČ
MARMORNI KOLAČ
6. januar, 2021
Recepti
by dpetje
Količina za 10 oseb:
7 jajc
200 g sladkorja
1 vaniljin sladkor
2 dl mleka
380 g moke
1 pecilni prašek
1,5 dl olja
3 JŽ kakava
0,5 dl ruma
Model obložimo s peki papirjem ali namažemo z maslom in potresemo z ostro moko.
Ločimo rumenjake od beljakov. Rumenjake, polovico sladkorja, vaniljin sladkor penasto mešamo, da dobimo gosto maso. 80 g moke žvrkljamo v mleku in počasi dodajamo k rumenjakovi masi ter naprej mešamo. Postopoma dodamo še olje. Masa je gosta in penasta. Naredimo sneg iz beljakov, v katerega vmešamo preostali sladkor. Polovico snega primešamo rumenjakovi masi, nato vmešamo presejano moko s pecilnim praškom in rahlo primešamo še preostali sneg iz beljakov. 2/3 mase stresemo v pekač. K ostali masi primešamo kakav, ki smo ga pomešali z rumom. Maso rahlo premešamo in nanesemo na rumeno testo v pekaču. Z žlico zajamemo rumeno testo in ga narahlo premešamo v pekaču tako, da bomo naredili marmorno strukturo. Pečemo 40-45 minut na 165 0C. Pečen kolač stresemo iz pekača, ohladimo in prelijemo s stopljeno čokolado.