logo
PRIJAVA

PUSTNI PUJSEK POD KLOBUKOM

Pust je po tradiciji čas norčij, pisanih barv in šemljenja. Nekoč je veljalo, da se je treba na pusta do sitega najesti, saj po pustu nastopi 40-dnevni post, ki traja vse do velike noči.

Pustni krožnik, ki smo ga pripravili, je prav tak – pisan, šegav, nasiten in obilen.

Jedi so pripravljene iz sezonskih in regijskih živil, ki so bile ob pustni pojedini že od nekdaj na mizi.

Receptura:

Količina za 5 oseb:

 

SVINJSKA TREBUŠEVINA V ČESNOVI EMULZIJI

600 g svinjske trebuševine

100 g prekajenih svinjskih rebrc

1 beljak

5 strokov česna

20 g svinjske masti

0,5 dl piva

40 g čebule

3 dl svetlega fonda

sol, poper, mleta kumina

Meso pariramo, maščobo izrežemo za ocvirke, solimo, popramo in natremo s kumino, česnom in mariniramo s pivom. Prekajenim rebrom odstranimo kosti in v sekljalniku zmeljemo z dodatkom beljaka. Marinirano meso namažemo z mesno sekanico in  zvijemo. Zvitke zavijemo v alu folijo in pečemo 50 minut na 180 0C. Pečeno meso odvijemo iz folije, opečemo v ponvi, da dobi skorjico, narežemo na rezine in prelijemo s česnovo emulzijo.

Za česnovo emulzijo na masti svetlo prepražimo obrezline zelenjave, dodamo sekljan česen, zalijemo s fondom in reduciramo. Na koncu zmiksamo in prelijemo čez meso.

 

ZAPEČENO KISLO ZELJE V TESTENEM PLAŠČU

150 g kislega zelja

10 g slanine

20 g čebule

svinjska mast

2 dl kostne osnove

mleta rdeča paprika, sol, poper, mleta kumina

Zelje operemo. Na masti prepražimo sekljano čebulo, dodamo sekljano šalotko, narezano slanino, mleto rdečo papriko in zelje. Zalijemo z juho, začinimo in zdušimo.

TESTO:

40 g skute

40 g moke

20 g bučnega olja

ščep pecilnega praška

sol

50 g sekljanih bučnih semen

Skuto pretlačimo, dodamo moko, 3 žlice bučnega olja in sol, zgnetemo. Modelčke namastimo z oljem in potresemo s sekljanimi semeni. Testo razvaljamo, oblikujemo, položimo v modelčke, napolnimo z zeljem in spečemo.

 

KLOBUČEK Z AJDOVO KAŠO

80 g ajdove kaše

50 g šampinjonov

30 g čebule

10 g svinjske masti

2 dl kostne osnove

1 jajce

50 g rdeče pese

50 g slanine

sol, poper, lovorjev list, majaron

Na masti prepražimo sekljano čebulo, dodamo narezane šampinjone, oprano ajdovo kašo, naribano rdečo peso, zalijemo, začinimo in zdušimo. Rumenjak primešamo k ohlajeni kaši, rahlo primešamo sneg iz beljaka in nadevamo v 5 koničastih vrečk. Zavežemo in poširamo v vodi. Kuhane stožce poberemo iz vode, odstranimo folijo in pred porcioniranjem pokrijemo s opečeno slanino.

 

GLAZIRANA REPA IN REDKEV Z OREHOVIMI OCVIRKI

100 g sveže repe

10 g svinjske masti

20 g orehov

5 kosov rdeče redkvice

2 JŽ sladkorja

2 JŽ sadnega kisa

2 JŽ vode

Repo zavijemo v alu folijo in 40 minut pečemo v pečici, nato odvijemo, olupimo in narežemo. Pred porcioniranjem glaziramo na masti.

Redkvico operemo, narežemo na 4 krhlje in stresemo v zavretek kisa, sladkorja in vode. Pred porcioniranjem odcedimo.

Ocvirke naredimo iz obrezlin maščobe in orehov.

 

CVETAČNE MIŠKE

100 g cvetačnih cvetov

50 g ostre moke

1 jajce

50 g črnih drobtin

sol

olje za cvrenje

Cvetačo razcvetkamo na manjše dele, zavijemo v folijo in al dente spečemo. Pečeno cvetačo paniramo in ocvremo.

 

KORENČKOV PIRE

150 g korenja

30 g masla

20 g čebule

1 dl kostne osnove

1 dl sladke smetane

sol, poper

Comments are closed.