logo
PRIJAVA

Znam kuhati brez mesa

V okviru praktičnega pouka kuharstva smo se na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Radenci z dijaki 3. letnika  programa SSI odločili, da pripravimo nekaj jedi brez mesa. V parih so dijaki ustvarili nekaj zanimivih jedi, s katerimi lahko  namesto glavne mesne jedi postrežemo gostom v postnem času.

 

Mateja Sampl  in Nika Ornik radi spreminjata recepture in vanje vnašata lastne ideje. Tokrat sta pripravili testo s skuto in vanj ovili suhe slive, ki kot sezonsko sadje in skladišče vitaminov ter mineralov pozitivno vplivajo na celotno telo.

 

SLIVOVI CMOKI S SKUTNIM TESTOM IN VANILJINO OMAKO

Sestavine  za 4 osebe:

250 g skute
140 g ostre moke
2 ščepca soli
40 g masla
2 rumenjaka
12 svežih ali suhih sliv
1 dl belega polsuhega vina, mleti cimet in klinčki, limonina lupinica bio limone
100 g masla
60g drobtin

 

 

 

 

Skuto  stresemo v skledo in z vilicami pretlačimo. Na skuto presejemo moko, dodamo sol, stopljeno maslo, jajce in vse skupaj dobro premešamo. Testo oblikujemo v kepo, ki jo zavijemo in postavimo za 30 minut v hladilnik.

Sveže slive razpolovimo in potresemo z mešanico cimeta in limonine lupine. Če uporabimo suhe slive, jih prelijemo z vinom, dodamo dišave in mariniramo 30 minut, nato slive osušimo. Testo vzamemo iz hladilnika in ga na rahlo pomokani delovni površini z dlanmi zvaljamo v debelejši svaljek, ki ga narežemo na 12 enakih kosov. Vsak kos posebej oblikujemo v kroglico, ki jo na dlani sploščimo in v sredino položimo slivo, nato obdamo s testom. Z dlanmi oblikujemo v cmok.

V večjo kozico nalijemo približno 3 litre vode, solimo in zavremo. Ko voda zavre, vanjo potopimo cmoke in jih kuhamo približno 10 minut. Kuhane cmoke s penovko poberemo iz kropa in odcedimo. V ponvi zlatorumeno prepražimo drobtine in prelijemo čez cmoke.

Vaniljeva omaka

2 rumenjaka
20 g škrobne moke
30 g sladkorja
3 dl mleka
100 g malin
med po okusu

Za vaniljino kremo zmešamo rumenjak, sladkor in škrobno moko z 1 dl mleka. Ostalo mleko zavremo in vanj zakuhamo rumenjakovo maso. Med mešanjem kuhamo 5 minut, pazimo, da se krema ne sprime dna posode.

Maline in med zmiksamo in pretlačimo skozi cedilo.

 


 

Miša Ferancek in Taja Bogdan pri kuhanju radi uporabljata lokalno pridelana in sezonska živila. V jedi vključujeta veliko zelenjave in žitaric, ki jih dopolnjujeta z različnimi zelišči, dišavami in začimbami. V kuhinji se dobro počutita že od otroštva in pravita: »Hrana je pot do srca«.

ZELENJAVNI GOLAŽ IN SKUTNI SVALJKI

Količina za 4 osebe:

ZELENJAVNI GOLAŽ
100 g pora
300 g krompirja
100 g korenje
50 g čebula
2 stroka česna
20 g ješprenja
100 g kislega zelja

100 g repe
žlička kurkume
žlička mlete kumine
žlička timijana, sol
olje za praženje
100 ml paradižnikove mezge
500 ml vode ali zelenjavne osnove

 

Ješprenj čez noč namočimo in skuhamo v slanem kropu. Kislo zelje in repo skuhamo v manjši količini vode. Olupimo krompir in korenje. Krompir drobno naribamo, korenje  narežemo na kocke. Por narežemo na kolobarje. Čebulo in česen olupimo in nasekljamo. V  kozici na olju prepražimo čebulo, dodamo česen ter pražimo do zlatorumene barve. Preden zalijemo, dodamo paradižnikovo mezgo. Ko zavre, primešamo nariban krompir in kuhamo 10-15 minut.  V ponvi na maslu prepražimo korenje in por ter dodamo v omako. Kislo zelje, repo in ješprenj odcedimo, del tekočine prihranimo in vse sestavine pomešamo. Če je jed pregosta, dodamo  tekočino, v kateri smo kuhali zelje in repo. Po okusu začinimo in prevremo. Po želji dodamo kislo smetano. Zelenjavni golaž porcioniramo skupaj s skutnimi svaljki.

SKUTNI SVALJKI

500 g  krompirja
sol
250 g ajdove moke
100 g zdroba ajdove kaše (ali pšenični zdrob)
250 g skute
2 jajci
100g  margarine

Krompir skuhamo v slani vodi, odcedimo in pretlačimo. Ohlajenemu krompirju dodamo moko, zdrob, pretlačeno skuto, jajci in margarino. Dobro pregnetemo, da dobimo gladko testo. Oblikujemo svaljke, ki jih skuhamo v slani vodi, odcedimo in prelijemo z maslom.

 


 

Luka Števanec in Svit Zemljič sta strnila svoje ideje v pripravi vegi – brezmesnih kolin. Poseben izziv zanju je bilo pripraviti tako značilno jed Pomurja brez dodatkov svinjine.  Fanta nasploh rada pripravljata tradicionalne jedi slovenskih kulinaričnih regij.

VEGI KOLINE

Normativ za 4 osebe:

KISLA REPA

500 g kisle repe
100 g fižola
100 g korenja
150 g čebule
1 strok česna
moka
žlica paradižnikove mezge
olje
tekočina za zalivanje
sol, poper, kumina, lovorjev list

 

 

Fižol namočimo čez noč, nato skuhamo v slanem kropu.  Kislo repo operemo in skuhamo v mali količini vode. Čebulo nasekljamo in prepražimo na maščobi. Dodamo korenje, narezano na male kocke, sekljan česen in paradižnikovo mezgo. Pražene sestavine in kuhan fižol dodamo k repi ter jed začinimo. Na maščobi prepražimo moko, dodamo mleto rdečo papriko in s prežganjem zgostimo repo.  Kuhamo še 10 minut.

AJDOVE IN PROSENE KOLINE ( za prosene koline uporabimo proseno kašo)

80 g ajdove/ prosene kaše
150 g skute
100 g moke
10 g pecilnega praška
1 jajce
sol
muškatni orešček, česen v prahu
2,5-3 dl zelenjavne osnove/juhe

KRVAVICE

80 g ajdove  kaše
150 g skute
100 g moke
10 g pecilnega praška
1 jajce
sol
muškatni orešček, česen v prahu
2,5-3 dl zelenjavne osnove/juhe
 1 žlica rdeče pese v prahu ali sveže naribana rdeča pesa
1 list vlečenega testa

Ajdovo kašo operemo, odcedimo, na maščobi prepražimo, zalijemo z juho, začinimo in zdušimo, nato rahlo ohladimo. V večjo skledo stresemo ajdovo kašo, dodamo skuto, moko, pecilni prašek, jajca, sol, česen v prahu in muškatni orešček. Premešamo, tako da se vse sestavine vežejo. Oblikujemo v krokete, povaljamo v črnih drobtinah in ocvremo.

PROSENI KROKETI:

Prosene krokete pripravimo po enakem postopku kot ajdove, le povaljamo jih v krušnih drobtinah.

KRVAVICE:

Krvavice pripravimo po že opisanem postopku, le da masi dodamo prah  rdeče pese. Vlečeno testo narežemo na kvadrate 10 x 10 cm, nadevamo z nadevom, robove zapognemo in čvrsto zavijemo. Vsak zvitek posebej zavijemo v prozorno folijo in kuhamo v vodni kopeli  10 minut

 

Comments are closed.