Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci je v sodelovanju z dijaki srednje politehnične šole iz avstrijske Lipnice (Polytechnische Schule Leibnitz) v času od 16. 12. 2024-18. 12. 2024 izvedla mednarodni projekt Erazmus+.
V ponedeljek, 16. 12. 24, je prispelo 25 avstrijskih dijakov s koordinatorko Željko Platzer Papič ter tremi spremljevalci v Dijaški dom SŠGT Radenci, kjer smo jih sprejeli in namestili v sobe. Po namestitvi smo se odpravili v šolo, tukaj jih je sprejela ravnateljica SŠGT Radenci Karmen Stolnik z ekipo strokovnih učiteljev in koordinatorko za komunikacijo v nemščini Vido Pelc.
Prvi dan projekta je bil namenjen pripravi obroka kosila, ki so ga pripravili dijaki 1. a-razreda skupaj z avstrijskimi dijaki. Delo je potekalo v sproščenem vzdušju in druženju slovenskih in avstrijskih dijakov, kosilo pa se je odvilo v restavraciji učilnice strežbe ob lično pogrnjenih mizah in postrežbi slovenskih dijakov 1. a-razreda.
Popoldan je sledil ogled vinske kleti v Gornji Radgoni s poudarkom na pridobivanju penine v prostorih podjetja Radgonske gorice, nato pa smo se odpravili na Radenski Vrh. Tukaj nam je lastnik stare tradicionalne viničarije gospod Belak (Vina Belak) predstavil osnovne značilnosti vinarstva in razkazal staro stiskalnico, več sto let staro vinsko klet, sledila je tudi pogostitev z dobrotami regije: gibanico, domačimi sokovi … podjetja Miam gospe Mie Mirjane Frank.
V torek, 17. 12. 24, smo se odpravili v Ljubljano. Ogledali smi si hotel Grand Plaza Hotel, Hišo EU, Hišo iluzij, se sprehodili po starem delu Ljubljane ob Ljubljanici, ker je bil čas božiča, smo odšli tudi do božičnega sejma. Po vseh ogledih je bilo tudi nekaj časa za samostojno raziskovanje centra stare Ljubljane.
Tretji dan projekta, 18. 12. 24, je bil namenjen peki drobnega peciva. Skupaj z dijaki 4. Pt in 4. Ta-razreda so bili tudi naši avstrijski gostje – dijaki zelo motivirani za izdelavo in peko božičnih piškotov, saj so vedeli, da jih pečejo tudi zase in bodo tako staršem pokazali konkreten slasten izdelek , ki je nastal v koristnem in poučnem teku projekta Erasmus+.
Projektni dnevi so hitro minili. Veseli smo, da so tako dijaki naše šole kot tudi avstrijski pridobili nove izkušnje na področju medkulturnega sodelovanja, obogatili svoje poznavanje tujih jezikov in pridobili znanja na področju gastronomije in turizma.
V projektu so sodelovali profesorji strokovnih predmetov Zdenka Mesarič, Peter Pertoci, Dušan Zelko, na področju nemškega jezika pa profesorici Anita Pajtler Gumilar in Vida Pelc.