Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci je v sodelovanju z dijaki srednje politehnične šole iz avstrijske Lipnice (Polytechnische Schule Leibnitz) v času od 8. 1. 24 do 10. 1. 24 izvedla mednarodni projekt  Erazmus+.

Štiriindvajset dijakinj in dijakov s spremljevalnimi profesorji ter  s koordinatorko projekta avstrijske šole gospo Željko Platzer-Papič smo v ponedeljek dopoldan sprejeli v Dijaškem domu SŠGT Radenci, kjer jih je nagovorila ravnateljica SŠGT Radenci Karmen Stolnik.

Prvi dan je bil namenjen delavnici s področja gastronomije, dijaki 3. ab razreda so ob mentorstvu strokovne učiteljice kuharstva Zdenke Mesarič pripravljali značilne jedi Pomurja, pri čemer smo aktivno vključili tudi avstrijske dijake. Delo je bilo zanimivo, poučno in tudi odlični rezultati niso izostali, sporazumevanje je potekalo v nemškem jeziku, ob usmerjanju prof. nemščine Vide Pelc pa so se gostje iz Avstrije naučili tudi nekaj besed slovenskega jezika. Jedi so sovrstniki iz Avstrije in naši  dijaki – domači mladi kuharji – na koncu skupne kuharske delavnice použili v sproščenem vzdušju ob lično pogrnjenih mizah strežne učilnice. Za postrežbo so poskrbele dijakinje in dijaki 3. ab razreda pod vodstvom strokovnega učitelja strežbe Dušana Zelka.

Naslednji dan so avstrijski sovrstniki spoznavali pomursko regijo, lepote pokrajine z izbranimi točkami s področja turizma in  gastronomije, pri čemer so se izkazali dijaki 3. Tb, 4. Tb ter 3. a razreda pod vodstvom strokovnih učiteljic turizma Bojane Flegar in Elvire Štumpf.  Avstrijskim sovrstnikom smo v Veržeju pokazali zanimivosti Rokodelskega centra DUO Veržej, Čebelarski muzej – Čebelarstvo Tigeli, v Moravskih Toplicah pa Terme 3000 ter  Čokoladnico in čebelarstvo Tara. Na koncu je sledil ogled Expana.

Tretji dan projekta je bil namenjen ekskurziji v Ljubljano. Ogledali smo si Hotel Intercontinental, v Hiši eksperimentov smo bili prisotni pri izvedbi delavnic eksperimentov s področja naravoslovja, sledil je tudi ogled starega mestnega jedra Ljubljane, skozi katero so nas v  angleškem jeziku popeljali domačini – dijaki SŠGT Ljubljana.

Trije projektni dnevi so se iztekli. Obogateni z novimi znanji s področja gastronomije, turizma in tujih jezikov ter polni vtisov  lepot slovenske pokrajine ob Muri so se avstrijski dijaki po vrnitvi iz Ljubljane  zvečer poslovili ter se  odpravili proti domu z obljubo, da se kmalu spet srečamo.

Dostopnost