V torek, 21. 11. 2023, smo se dijaki 2. ab,  2. TaTb in 3. TaTb-razreda odpravili v Ljubljano, kjer smo v okviru vladnega pedagoškega programa Aktivno državljanstvo obiskali sedež Vlade RS. Sprejeli so nas predstavniki Kabineta predsednika vlade, Urada vlade za komuniciranje in Protokola Republike Slovenije, pri obisku pa so sodelovali tudi sodelavci  Policije in Javni gospodarski zavod (JGZ) Brdo.

V prvem delu obiska so nam predstavili vlado in njeno delo. Naš sogovornik je bil državni sekretar iz Kabineta predsednika vlade Danijel Levičar, ki je odgovoren za nacionalni jedrski program. Predstavil nam je svoje področje dela in izzive Slovenije pri zagotavljanju električne energije za razvoj gospodarstva in razvoj elektrifikacije na različnih področjih. Zaradi bogatih izkušenj nam je odgovoril na vsa vprašanja, ki so se nanašala na drugi blok jedrske elektrarne v Krškem, na morebitne nove hidroelektrarne v Sloveniji in na druge teme proizvodnje električne energije v prihodnosti. Svoje delo nam je predstavil tudi Erik Scheriani, mladi sodelavec iz Kabineta predsednika vlade.

V drugem delu obiska smo si ogledali Predsedniško palačo, kjer smo spoznali pomen in vlogo državnega protokola. V medijskem središču so nas seznanili, kako javnost obveščajo o delu in odločitvah vlade. Tudi sami smo se lahko preizkusili v vlogi ministrov in novinarjev, kar je bilo zelo  zabavno.

Sledil je ogled knjižnega sejma. Vsak se je lahko ustavil ob stojnicah, ki so ga najbolj zanimale, kupil kakšno knjigo ali pregledal knjižne novosti. Bili smo prijetno presenečeni nad raznoliko ponudbo in številnimi založbami, ki so ponujale knjige. Srečali smo tudi nekaj znanih slovenskih  osebnosti.

Čas je hitro mineval in preostal nam je le še postanek za kosilo, ki smo ga opravili v ljubljanskem BTC.

S prijetnimi vtisi in novim znanjem smo se v poznem popoldnevu vrnili v Radence.

Dostopnost