Mednarodni projekt Erasmus+; Eco Tourism – 2022/2023

Obisk Srednje šole Dr. Đorđe Natošević (Inđije, Srbijia)

V okviru mednarodnega projekta Erasmus+, katerega naslov je Eco Tourism, je deset dijakov SŠGT Radenci obiskalo Srednjo šolo Dr. Đorđe Natošević v Inđiji, v Srbiji. Naš obisk je trajal 6 dni. Program obiska je bil zelo zanimiv in raznolik. Cilj našega obiska je bil spoznati Inđijo, Novi Sad, Sremske Karlovce, Fruške terme, zgodovino bližnje in daljne okolice, prehrano, turistične znamenitosti.

V Srbijo smo prispeli v nedeljo, 20.11.2022, zvečer. Nastanili smo bili v hotelu Monogram. Njihovi učitelji in dijaki so z nami zelo dobro sodelovali na vseh ogledih in delavnicah.

V ponedeljek zjutraj smo začeli s kuharsko delavnico na temo Ekološko kuhanje. Kuharji, sodelovali so tudi naši dijaki, so pripravili nekaj tipičnih sremskih jedi, ki so bile zelo okusne. Medtem je druga skupina njihovih dijakov pripravila delavnici z naslovom Rastlinski in živalski svet Inđije in Ekološka gastronomija in naše jedi. Obe predstavitvi sta bili zanimivi. Potem smo obiskali Kulturni center Inđije in razstavo slikarke Danice Jovanović (1886– 1914), ki je pripadala generaciji srbskih modernistov.

V torek zjutraj smo se odpravili v Stari Slankamen, kjer smo se sprehodili do Donave, si ogledali cerkev Sv. Nikolaja, spomenik Bitke pri Slankamnu, vinsko klet Acumincum. Bitka pri Slankamnu (19.8.1691) se je odvijala med vojskama rimskega in turškega cesarstva. V boju proti turški vojski so sodelovale tudi nemške, avstrijske, hrvaške, ogrske in druge enote, ki so tudi zmagale. Tudi v vinski kleti Ancamincum je bilo zanimivo, saj je bila na zanimiv način predstavljena zgodovina njihove kleti.

Popoldan smo se odpravili v Keltsko vas, sledil je ogled Etno hiše Maradik. Keltska vas je tematski turistični kompleks, ki se nahaja v športno-rekreativni coni Inđije. Kompleks, ki prikazuje življenje Keltov v tej regiji pred približno 2300 leti, je zabaven in vzgojen in namenjen predvsem otrokom. Znotraj visoke, lesene ograje kompleksa je več vrst keltskih hiš, prekritih s trstiko, lesa in blata, ki predstavljajo pristna keltska gospodinjstva in obrtne delavnice. Obiskovalce te vasi pozdravijo strokovni vodniki v kostumih. Obiskovalci lahko sodelujejo v številnih delavnicah in uživajo v različnih zunanjih objektih.

Etno hiša Maradik, ki smo si jo ogledali naslednjo, je podeželsko gospodinjstvo, staro približno 150 let. Avtentičnost razstav in zanimiva zgodba o nekdanjem načinu življenja sta nam naredila obisk zelo privlačen. hiša je stara več kot 150 let, zgrajena je bila z zelo posebno razporeditvijo sob, ki jih je potrebovalo podeželsko gospodinjstvo. V vseh sobah in na vrtu so avtentični eksponati, stari 50 do 200 let.

Samostana Krušedol in Grgetegm, ki sta bila naslednja na vrsti za ogled, sta 2 izmed 16 delujočih samostanov na Fruški gori, kjer jih je sicer 35. Vse je potekalo dokaj hitro, saj je na ogled le majhen del obeh samostanov.

V sredo smo dan pričeli z odhodom v Sremske Karlovce, kjer smo si ogledali gimnazijo, ki je bila ustanovljena leta 1791. Zgradba,  kjer je gimnazija danes, je bila zgrajena leta 1891. Poučujejo predvsem klasične in sodobne jezike.

Za konec pa smo obiskali še Ekološki center Radulovački, kjer smo imeli delavnico in predavanje na temo ekološki  turizem. Ta mladinski center je edini v Srbiji, ki je dobil znak kvalitete Sveta Evrope.

Po ogledu Sremskih Karlovcev smo se odpravili v Petrovaradin, kjer smo se povzpeli na trdnjavo in imeli zelo zanimivo predavanje iz zgodovine te trdnjave in okoliških krajev. Trdnjava je bila zgrajena okrog leta 1700 na pobočjih Fruške gore za obrambo pred Turki in je bila ena ključnih obrambnih točk, modernizirala se je še skoraj 100 let in je bila povsem nepremagljiva za vojaško opremo tistih let. Po drugi svetovni vojni so trdnjavo prenehali uporabljati v vojaške namene in jo odprli za javnost. Po ogledu smo prečkali smo most in si v Novem Sadu ogledali muzej in galerijo.

V četrtek smo najprej obiskali njihovo šolo, si jo ogledali in sodelovali pri izdelavi ekološko – turističnega vodiča. Pri tem je šlo za razgovor o izgledu, podajali smo ideje za logotip, pogovarjali smo se o zbiranju gradiva in si razdelili naloge za nadaljnje delo. Na Srednje šoli Dr. Đorđe Natošević, Inđija izobražujejo iz več področij: gastronomija in turizem, ekonomija. Izobražujejo tudi bodoče šivilje in frizerje.

Popoldan smo se odpravili v Fruške Terme, kjer je bila opravljena predstavitev hotela in njegovih storitev. Vrhunski velnes hotel je na podeželju ob robu narodnega parka Fruška Gora. Prostorne sobe imajo okna od tal do stropa. V elegantnih apartmajih z 1 spalnico je dnevna soba, masažna kad in savna. Velnes ima 8 notranjih in zunanjih bazenov s termalno vodo, fitnes ter 12 savn in parnih kopeli. Preostala ponudba zajema tudi teniška igrišča, plezalni park ter konferenčni center. Najboljše tistega dela ogleda je bilo kopanje. Vsi smo uživali v njihovih lepih in velikih bazenih.

V petek dopoldan smo se poslovili od gostiteljev in se odpravili proti domu. Ponovno lahko zapišemo, kot smo lahko vsi opazili, da so bili cilji projekta več kot doseženi in tega smo lahko vsi veseli. Delavnice in ekskurzije so bile zelo zanimive, poučne in dobro pripravljene. Domov smo se vrnili z dragocenimi izkušnjami. Postali smo dobri prijatelji …

Dijaki in mentorice SŠGT Radenci

 

Dostopnost