Obeležitev dneva državnosti, podelitev spričeval zaključnega izpita 2022 in predstavitev delovne prakse na Portugalskem 

V petek, 24. 6. 2022, smo obeležili dan državnosti, slovenski državni praznik. Spomnili smo se na 25. junij 1991, ko smo Slovenke in Slovenci dobili svojo samostojno državo. Slovenija je postala formalno neodvisna. Na ta dan sta bili sprejeti Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije.

Skozi kratek pregled dogodkov v zvezi z osamosvojitvijo Slovenije sta nas popeljali Klara in  Sanja, dijakinji 1. letnika.  Omenili sta, da je slovenska skupščina 25. junija 1991 razglasila neodvisnost Slovenije in prevzela nadzor nad svojimi mejami. Ker takratna jugoslovanska oblast ni priznala naše samostojnosti, je prišlo do oboroženega spopada, ki pa sta ga slovenska vojska in policija v nekaj dneh zaustavili. Prve države so medtem že priznale samostojno Slovenijo. 22. maja 1992 je Slovenija postala 176. članica OZN. Tega dne je pred sedežem organizacije v New Yorku zaplapolala tudi slovenska zastava. Tako smo 25. junija dobili svojo samostojno, suvereno in demokratično državo Slovenijo.

Slovenc, tvoja zemlja je zdrava

in pridnim nje lega najprava.

Polje, vinograd,

gora, morje,

ruda, kupčija

tebe rede.

S tem verzom sta Klara in Sanja poudarili, da Slovenci že od nekdaj veljajo za pridne in delavne. Kljub svoji majhnosti smo kot narod preživeli vse viharje in si uspeli izbojevati lastno državo, zato jo moramo spoštovati in o njej govoriti s ponosom ter jo braniti pred vsemi, ki bi ji želeli škodovati.

Dijakinji sta ob dnevu državnosti čestitali vsem prisotnim.

Ob tej priložnosti je potekala tudi podelitev spričeval zaključnega izpita za dijake, ki so uspešno končali srednje poklicno izobraževanje. Gospa ravnateljica je dijakom podelila spričevala, dijaki, ki so opravili ZI z odličnim uspehom, to so Jasna Habjanič, Alina Sovec in Kevin Sever, pa so prejeli še knjižno nagrado.

Za nekatere dijake je to velika prelomnica v življenju, saj so se poslovili od srednješolskega izobraževanja, za druge pa pomeni nadaljevanje šolanja v programu PTI (program 3+2).

V imenu vseh se je vsem profesorjem in delavcem šole zahvalila Valentina, posebej še ravnateljici Janji Prašnikar Neuvirt in razredničarki Zdenki Mesarič. Poudarila je, da dijaki  s ponosom ugotavljajo, da so skozi leta šolanja pridobili veliko znanja in izkušenj, veliko spoznanj in dognanj. Prepričani so namreč, da jim je sleherna izkušnja srednješolskih let obogatila življenje, jih naučila vztrajati in jim dala moč za prihodnost.

Sledila je še predstavitev delovne prakse, ki je potekala na Portugalskem. Dijaki so prejeli certifikate Europass Mobility, ki jih je podelila koordinatorica projekta Darja Zlatnik, dijakinji Lara in Anja pa sta v kratkem predstavili Brago, mesto bivanja  in opravljanja prakse. Predstavili sta potek dela, ki so ga  dijaki opravljali pri različnih delodajalcih. Delali so v različnih restavracijah v kuhinji in strežbi ter v animaciji. V prostem času so se udeležili tudi nekaj zanimivih in poučnih ekskurzij. Preko PP projekcije smo lahko spremljali, kje in kako je potekalo njihovo delo. Na delovnih mestih so dijaki pridobili veliko izkušenj, prav tako so spoznali in pripravljali nekatere tipične portugalske jedi ter poskusili značilne pijače. Na petkovi prireditvi  so vsi prisotni lahko tipične portugalske jedi in pijače  tudi poskusili. Pogostitev so pripravili udeleženci mobilnosti (dijaki) pod mentorstvom Zdenke Mesarič, Petra Pertocija in Dušana Zelka.

Prireditve so se poleg dijakov, gostov in zaposlenih udeležili tudi starši dijakov zaključnih letnikov in starši dijakov, ki so delovno prakso opravljali na Portugalskem.

Vsem iskreno čestitamo!

 

Dostopnost