Srednje poklicni izobraževanje (SPI) – VAJENIŠKA OBLIKA
GASTRONOM HOTELIR | TRAJANJE IZOBRAŽEVANJA 3 LETA3-LETNI PROGRAM: GASTRONOMSKE IN HOTELSKE STORITVE
VAJENIŠKA OBLIKA IZOBRAŽEVANJA
Program srednjega poklicnega izobraževanja za pridobitev poklica gastronom hotelir omogoča z izbiro ustreznih strokovnih modulov poklicno usposobljenost za poklic kuharja ali natakarja.
Izobraževanja traja 3 leta in se zaključi z zaključnim izpitom iz dveh predmetov (slovenščina in izdelek oz. storitev in zagovor).
Uspešno opravljen zaključni izpit omogoča zaposlitev ali pa nadaljevanje izobraževanja:
- v programu GASTRONOMIJA (2 leti), ki se zaključi s poklicno maturo
- po opravljeni poklicni maturi zaposlitev ali nadaljevanje izobraževanja – ŠTUDIJ
V 3-LETNEM PROGRAMU VAJENIŠKE OBLIKE IZOBRAŽEVANJA JE POUDAREK NA PRAKTIČNEM POUKU, KI SE V CELOTI IZVEDE KOT PRAKTIČNO USPOSABLJANJE Z DELOM PRI DELODAJALCU. Splošnoizobraževalni predmeti so zastopani v manjšem obsegu.
Program nudi pridobitev široke poklicne izobrazbe, ki omogoča z izbranimi strokovnimi moduli (predmeti) pridobitev specializiranih znanj s področja kuharstva ali strežbe.
Prednost programa je tudi v tem, da se dijaki – vajenci odločijo za poklic šele po prvem letniku izobraževanja:
- tisti, ki jih veseli delo v strežbi, se bodo odločili za smer STREŽBA s strokovnimi moduli: mešane pijače, priprava jedi pred gostom, postrežba izrednih obrokov, postrežba rednih obrokov, postrežba pijač
- tisti, ki jih veseli delo v kuhinji, se bodo odločili za smer KUHARSTVO s strokovnimi moduli: peka peciva, slovenske narodne jedi, priprava izrednih obrokov, priprava rednih obrokov, priprava posameznih skupin jedi
Pregled predmetnika:
- splošnoizobraževalni predmeti:
slovenščina, tuji jezik, matematika, umetnost, športna vzgoja, naravoslovje in družboslovje
- obvezni strokovni moduli: osnove v gostinstvu, komuniciranje in poslovanje
- izbirni strokovni moduli
- praktično usposabljanje z delom v okviru strokovnih modulov pri delodajalcu (v 1., 2. in 3. letniku)
- praktično usposabljanje z delom pri delodajalcu (v 1., 2. in 3. letniku)
- interesne dejavnosti (športni dnevi, kulturne, zgodovinske in naravoslovne dejavnosti ter vsebine povezane s programom)
- strokovne ekskurzije
- vsebine iz odprtega dela kurikula
VAJENEC je DIJAK, ki:
- sklene vajeniško pogodbo z delodajalcem
- se praktično usposablja pri delodajalcu
- dobi mesečno vajeniško denarno nagrado
- se izobražuje v šoli v okviru splošnoizobraževalnih in strokovno-teoretičnih predmetov
- se izobražuje po izobraževalnem programu, ki je enakovreden šolski obliki izobraževanja
- zaključi izobraževanje z zaključnim izpitom