Ob dnevu duševnega zdravja, ki ga obeležujemo 10. oktobra, smo v okviru predmeta velnes v sodelovanju s svetovalno delavko naše šole za dijake 1. Ta pripravili prav posebni učni uri, posvečeni ozaveščanju o stresu in tehnikam sproščanja. S to aktivnostjo smo želeli osvetliti pomembnost duševnega zdravja in spoznati, kako lahko obvladujemo stres v vsakdanjem življenju.

Na začetku smo med drugim poudarili, da je obvladovanje stresa ključno za naše splošno počutje. V praksi smo preizkusili različne tehnike sproščanja, kot so vaje dihanja, vizualizacija, čuječnost, oblikovanje s plastelinom … Kot sprostitveno tehniko smo izvedli tudi kratke klepete v dvojicah, s čimer smo se povezali z drugimi, delili svoje misli in čustva ter se še malo bolj spoznali. Ugotovili smo, da lahko tudi kreativno izražanje pripomore k umirjanju in boljšemu počutju.

Da bi ustvarili prijeten ambient, smo učilnico okrasili v jesenskih barvah. Uporabili smo eterična olja za prijeten vonj, nežne lučke pa so dopolnile sproščujočo atmosfero.

Ta posebna učna ura nam je pokazala, kako preproste tehnike sproščanja lahko pozitivno vplivajo na naše počutje. Upamo, da nam bodo  te tehnike tudi v prihodnje pomagale pri iskanju ravnovesja in miru v hitrem tempu sodobnega sveta.

Dostopnost