V okviru praktičnega pouka kuharstva smo v mesecu marcu razvijali ideje za pripravo jedi v velikonočnem času. V skupini dijakov programa SSI in PTI  smo poskusno pripravljali različne jedi, spreminjali količine in izboljševali recepture. Nastalo je  nekaj zanimivih jedi, ki  jih želimo deliti.

 

 

 

 

 

ŠUNKA IN JAJČKA NA HRUSTLJAVEM  KRUHU

Količina za 6 oseb:

ŠUNKINA PENA

300 g prekajene šunke (lahko pica šunka)
1 dl  sladke smetane
5 g mlete želatine in 3 žlice hladne vode
vinjak, poper, sol

Šunko narežemo na manjše kose, zmeljemo v multipraktiku ali s paličnim mešalcem in pretlačimo skozi cedilo, da dobimo gladek pire. Želatino v prahu prelijemo s hladno vodo in pustimo 10 minut, nato na sopari stopimo. Sladko smetano stepemo in jo dodamo k pireju šunke, narahlo primešamo stopljeno želatino, vinjak in po okusu začinimo.  Maso naložimo v modelček ali s pomočjo dresirne vrečke nabrizgamo na krožnik ali na rezino kruha.

JAJČNA STRJENKA NA BELJAKU

2 jajci
0,5 dl mesne juhe
5 g želatine in 3 žlice hladne juhe
žlička gorčice

sol, poper
maščoba za pečenje beljaka

2 rumenjaka, gorčico, sol in poper penasto zmešamo, prilijemo vročo juho in kuhamo nad soparo. Kuhamo (v lonec nalijemo za 2-3 prste vode, ko začne počasi vreti, na vrh postavimo skledo z rumenjaki in stepamo) cca 5 minut. Kuhani kremi dodamo namočeno želatino, razmešamo in nalijemo v male okrogle modelčke. Pustimo, da se strdi, nato stresemo iz modela in  položimo na opečen beljak. 2 beljaka začinimo in v manjši ponvi spečemo omleto. Med pečenjem pokrijemo s pokrovko, da se beljak enakomerno zapeče. Pečen beljake izrežemo z okroglim modelčkom.

HRUSTLJAVI  KRUH

200 g mlečnega ali belega kruha
1 jajce
50 g masla
30 g lešnikov

Kruh drobno nadrobimo, lešnike grobo sekljamo. Maslo in jajce penasto zmešamo, dodamo kruh in lešnike, premešamo in namažemo na peki papir. Pečemo 5 minut na 180 0Celzija. Pečeno poljubno narežemo.

HRENOVA OMAKA

1 dl kisle smetane pomešamo z naribanim hrenom, soljo in poprom. Količina hrena je odvisna od željene pikantnosti omake.

PORCIONIRANJE JEDI

Za porcioniranje lahko uporabimo še kalčke, čips rdeče pese, rezine šunke, motovilec, pomladno cvetje, kot so mačehe, trobentice, vijolice …

 

 

KOKOŠJA JUHA Z JAJČKO V GNEZDECU

 

Količina za 6 oseb:

¼ kokoši – cca 500 g

300 g jušne zelenjave (korenje, zelena, peteršiljevo korenje in zelenje, por, list zelja ali ohrovta ali cvetače, malo paprike in paradižnika)

jušne začimbe (celi poper, sol, žafranika, muškatni orešček, opečena čebula)

Kokoš operemo in pristavimo v 2, 5- 3 l hladne vode. Ko zavre, dodamo začimbe, kasneje zelenjavo in juho počasi kuhamo – približno 2 uri oz. tako dolgo, da se meso skuha. Juho precedimo. Prihranimo korenje in meso.

Meso kokoši odstranimo od kosti in zmeljemo. Iz kuhanega korenja oblikujemo kroglice, nekaj narežemo na kocke.

JAJČEK V GNEZDECU

200 g kokošjega mesa (iz juhe)
50g margarine
1 jajce
drobna sekljana šalotka
sekljan peteršilj
kroglice korenja (iz juhe)
ostra moka po potrebi
100g črnih drobtin (kruh z dodatkom sipinega črnila osušimo in zmeljemo)

Šalotko sekljamo in prepražimo, dodamo zmleto meso, penasto umešano maslo in rumenjak ter sneg iz beljakov. Če je masa redkejša, dodamo malo ostre moke. Maso z žličko naložimo na kupčke na folijo, v sredino pritisnemo kroglico korenčka in oblikujemo v jajček. Če je masa mehkejša, postavimo za 30 minut na hladno in nato oblikujemo. Jajčka povaljamo v drobtinah in ocvremo.

ČEMAŽEVI JUŠNI REZANCI

Čemaževe liste operemo, osušimo in drobno sekljamo. 80 g moke, ščep soli, 1 jajce in sekljan čemaž zgnetemo v testo za rezance. Spočito testo razvaljamo, osušimo in narežemo na tanke rezance. Skuhamo v juhi.

PORCIONIRANJE JEDI

Juho lahko serviramo na klasičen način v jušniku ali tako kot smo naredili v šoli. Najprej smo v ogret globok krožnik oblikovali rezance v obliki gnezda, v katerega smo položili jajce, dodali korenje in dekoracijo. Tik predno začnemo jesti, si prilijemo vročo kokošjo juho. Pri porcioniranju lahko uporabimo tudi cvet marjetke in travo »kurja črevca«.

 

ZAJČJI POTEP – ZAJČJA ROLADA

Količina za 6 oseb:

1 celi zajec (cca 1300 g s kostmi)
150 g jurčkov
150 g šampinjonov
80 g čebule
2 stroka česna
60 g bučnih semen
50 g kruhovih drobtin
100 g rezin hamburške slanine
sol, poper

Zajca filiramo tako, da mu odstranimo vse kosti.  Namesto zajca lahko uporabimo piščančje prsi. Kosti pristavimo v vodo in skuhamo juho, s katero zalivamo omako.

Meso zajca razgrnemo na kuhinjski deski, odrežemo debelejše dele tako, da dobimo mesni plašč (zrezek). Lepše kose mesa iz stegna prihranimo, ostale obrezline mesa zmeljemo.

V kozici prepražimo sekljano čebulo, dodamo narezane gobe, začinimo in zdušimo, da izhlapi vlaga. Primešamo bučna semena, dušene gobe, mleto meso, drobtine (če je masa mehkejša) in po okusu začinimo.

Na alu folijo položimo rezine slanine eno zraven druge, čez razgrnemo meso zajca, pripravljen nadev namažemo po mesnem plašču/zrezku, v sredino položimo večje dele mesa iz stegna in čvrsto zvijemo v rolado. Rolado zavijemo v folijo in pečemo 30 minut na 180 0 Celzija.

Pečeno rolado odvijemo iz folije in hrustljavo popečemo v ponvi. Narežemo na rezine.

Iz soka mesa pripravimo omako.

ZELJEV NARASTEK

Količina za 6 oseb:

800 g kislega zelja
4 jajc
100 g prekajene šunke
200 g naribanega sira
3 dl kisle smetane
300 g moke
mleta kumina, sol, poper
sekljan peteršilj
50 g svinjske masti
100 g slanine

Zelje operemo in odcedimo. V posodi segrejemo žlico masti, dodamo sekljano čebulo, narezano šunko in prepražimo. Dodamo zelje in ga zdušimo. Ko se zmehča, pustimo, da se zelje ohladi do mlačnega. V večji skledi gladko razmešamo jajca, kislo smetano in moko. Dodamo ohlajeno zelje, sir, začimbe in sesekljan peteršilj. Sestavine s kuhalnico dobro premešamo in naložimo v namaščen model ter pečemo 30-40 minut na 180 0Celzija. Pečen narastek poljubno narežemo.

SOTIRANI BELUŠI

Belušem odlomimo spodnji oleseneli del, operemo in osušimo. V ponvi na maslu hitro opečemo.

PORCIONIRANJE JEDI

Pri porcioniranju lahko dodamo motovilec, pomladno cvetje, korenje …

 

PREKMURSKO JABOLKO Z JAGODNO PENO

NADEVANO JABOLKO

Količina za 6 oseb:

6 drobnih jabolk
zmleti cimet
90 g mletega maka
90 g mletih orehov
250 g pretlačene skute
100 g sladkorja v prahu
vaniljin sladkor
vlečeno testo 12 lista

Za preliv:
50 ml kisle smetane
50 g margarine
rum

Jabolka operemo in izdolbemo sredico, tako da dobimo jabolčno skodelico. Potresemo s cimetom. 1/3 sladkorja pomešamo z orehi, 1/3 z makom in 1/3 s skuto. Vlečeno testo narežemo na 16 krogov s premerom odprtin v jabolku. Sestavine za preliv žvrkljamo. Na dno jabolk razdelimo makov nadev, polijemo s prelivom in pokrijemo s plastjo testa. Dodamo skutni nadev, preliv in testo, na koncu še orehov nadev, preliv in pokrijemo s testom. Jabolka pečemo cca 15 minut, na 160 0Celzija. Pečena jabolka ohladimo in lahko prelijemo s čokoladnim prelivom iz bele čokolade.

JAGODNA PENA

Količina za 6 oseb:

PIŠKOTNA OSNOVA 

100 g maslenih piškotov
50 g lešnikov ali orehov
50 g masla

V multipraktiku sekljamo lešnike, nato piškote, prilijemo stopljeno maslo in premešamo. Osnovo damo na dno modelčka, v višini 0.5 cm in postavimo na hladno.

JAGODNA PENA

500 g svežih jagod
2 dl sladke smetane
15 g želatine  v prahu
30 g sladkorja                                                                      

V 1 dl hladne vode namočimo želatino. Jagode operemo in očistimo. Narežemo in skupaj s sladkorjem zmiksamo. Sladko smetano stepemo, dodamo jagodno zmes in stopljeno želatino ter rahlo premešamo. Maso dodamo v modele na piškotni drobljenec in pustimo v hladilniku, da se strdi.

PORCIONIRANJE JEDI

Jabolka  lahko porcioniramo cela ali prerežemo, da se lepo vidijo plasti nadeva. Jagodno peno vzamemo iz modela. Zraven lahko porcioniramo kepico sladoleda ali vaniljino kremo, kot je na sliki. Jed dekoriramo s sušenimi jagodami in jagodnim prahom.

 

 

Dostopnost