Količina za 3 kg kruha ali 2 hlebčka:
500 g bele pšenične moke
300 g pirine polnozrnate moke
30 g kvasa
20 g sladkorja
1 dl olja
3-4 dl vode
sol
mleti cimet in klinčki
naribana limonina lupina (bio limona)
600 g suhega sadja (slive, marelice, jabolka, kaki, brusnice …)
200 g oreščkov (lešniki, orehi …)
4 dl ruma (ali slivovke, vinjaka …)
Suho sadje čez noč namakamo v rumu. Moko zmešamo, v sredini naredimo vdolbinico, vanjo zdrobimo kvas, dodamo sladkor in 1 dl tople vode. Pustimo, da se kvasec speni, nato prekrijemo z moko, dodamo sol, limonino lupinico, cimet, klinčke, olje in vodo. Gnetemo v gosto, bolj trdo testo. Testo oblikujemo v hlebček in v skledi pustimo vzhajati. Medtem precedimo namočeno sadje (rum prihranimo za naslednjo peko). Sadje in oreščke pognetemo v testo in ponovno pustimo vzhajati. Ko naraste za enkratno količino, razdelimo na dve polovici, ponovno pregnetemo, oblikujemo v hlebčka in položimo v košarico ali skledo, ki smo jo prekrili s savjeto in potresli z moko. Pustimo vzhajati. Ko naraste za enkratno količino, previdno stresemo na pekač tako, da obrnemo košarico in hlebček nežno pade na pekač. V sredini z nožem naredimo vdolbinico, da lahko izhaja para, nato pečemo 20 minut na 200 0C, nato še 20-25 minut na 160 0C. Počakamo, da se ohladi, in narežemo.
Nedavni komentarji