POMLADNE IN PRAZNIČNE JEDI

TÜNKA S HRENOVO PENO, POTIČKA Z BUČNICAMI, NADEVANO JAJCE IN JABOLČNA ČEŽANA

Količina za 10 oseb:

PRLEŠKA TÜNKA

300 g tünke

100 g tünke dehidriramo in zmeljemo v prah, 200 g tünke narežemo na rezine in razdelimo na 10 porcij.

HRENOVA PENA

120 g skute ali maskarponeja

1 dl sladke smetane

70 g naribanega svežega hrena

5 g želatine

1 žlička limoninega soka

sol, poper

5 cvetov regrata

Želatino namočimo v hladni vodi, pred uporabo stopimo v vodni kopeli. Iz regratovih cvetov izluščimo rumene cvetne liste. Sladko smetano čvrsto stepemo, skuto pretlačimo. V kotličku premešamo skuto, začimbe, limonin sok, nariban hren in regratove cvetne liste. Narahlo primešamo stepeno sladko smetano in stopljeno  želatino. Maso naložimo v model, ki smo ga obložili s prozorno folijo, ter postavimo na hladno, da se strdi.

POTIČKA Z BUČNICAMI

Kvašeno testo:

200 g pirine polnozrnate moke

10 g kvasa

 1 rumenjak

ščep sladkorja in sol

50 g masla

cca 1,5 dl mleka

Pristavimo kvasec. Moko stresemo v kotliček, dodamo vzhajan kvasec, rumenjak, po robu solimo in prilijemo toliko mleka, da zgnetemo mehkejše testo. Med mešanjem dodamo stopljeno maslo. Testo naj počiva – vzhaja, da naraste za enkratno količino. Na pomokani deski razvaljamo testo za nožev rob debelo, premažemo z nadevom in tesno zvijemo. Zvitek ovijemo s pomaščeno alu folijo in pustimo, da vzhaja v dolžino. Pred pečenjem stisnemo folijo z obeh strani, nekajkrat prebodemo z zobotrebcem in pečemo 15 minut na 200 0C. Pečeno odvijemo in narežemo na rezine.

Nadev:

100 g mletih bučnih semen

30 g naribanega trdega sira

1 beljak

sol, poper

Za nadev pomešamo vse sestavine, le iz jajčnega beljaka stepemo trd sneg, ki ga narahlo vmešamo v nadev.

NADEVANO JAJCE

5 jajc

50 g topljenega sira

sol, poper, limonin sok

1 ČŽ gorčice

šopek drobnjaka, čemaža, mlade špinače  …

majoneza po potrebi

cvetovi trobentic, vijolic, marjetic …

Cela jajca skuhamo, ohladimo in olupimo. Jajca prerežemo na polovico in izdolbemo rumenjak. Beljak ostane v obliki posodice.

Rumenjak pretlačimo, drobnjak, špinačne liste in čemaž sekljamo. Topljen sir pomešamo z rumenjaki, začinimo, dodamo limonin sok, gorčico in sekljana zelišča. Majoneze dodamo toliko, da je nadev mazav. S pomočjo dresirne vrečke napolnimo jajčne polovice in dekoriramo s pomladnim cvetjem in zelišči.

JABOLČNA ČEŽANA S PASIJONKO

250 g jabolk (1-2 jabolki)

0,5-1 dl jabolčnega soka ali vode

1 JŽ preliva pasijonke (lahko opustimo)

½  ČŽ sladkorja

1 JŽ kisle smetane

Jabolka olupimo in narežemo na male kocke in zdušimo v lastnem soku.  V kozici karameliziramo sladkor, dodamo obrezline jabolk, prilijemo malo jabolčnega soka ali vode (0,5 dl) in zdušimo. Dušena jabolka in preliv pasijonke zmiksamo ter med rahlim mešanjem dodamo smetano. Dobimo gosto omako, ki jo porcioniramo skupaj s kockami.

ZELIŠČNA JUHA S POMLADNIM MOSTIČKOM

Količina za 10 oseb:

ZELIŠČNA KREMNA JUHA

300 g jabolk (jonagold ali idared)

500 g krompirja

2 L zelenjavne osnove ali kostne osnove

1 ČŽ limoninega soka

sol, poper, rožmarin, piment

šopek kopriv, mlade špinače,  bršljanove grenkuljice, obrezline špargljev

1 dl sladke smetane

Jabolka in krompir olupimo, narežemo in skuhamo v jušni osnovi z dodatkom začimb. V vrelo juho dodamo oprana zelišča, limonin sok, smetano in juho zmiksamo. Pred porcioniranjem segrejemo do vrelišča.

TESTENI MOSTIČEK

List vlečenega testa premažemo z žvrkljanim jajcem in potresemo z naribanim sirom. Prekrijemo z drugo plastjo testa, stisnemo in narežemo trakove, 2 cm široke in do 15 cm dolge. Položimo na pekač in pečemo 5-8 minut na 180 0C. Pečene ohladimo in obložimo s pomladnim cvetjem in zelišči. Za boljši oprijem pod vsako zelišče/cvet nanesemo smetano. Palčke položimo na rob krožnika, v katerem je juha.

PIŠČANČJE RULADICE S ČEMAŽEM | GRAHOV PIRE IN BELUŠI | PEČEN KROMPIR Z MASLOM

PIŠČANČJE RULADICE S ČEMAŽEM

Količina za 10 osebe:

5 kosov manjših perutninskih prsi BK

1 jajce

0,5 dl sladke smetane

sol, poper, konjak

šopek čemaževih listov

100 g naribanega sira

Potrebujemo še:

jajca, ostro moko in drobtine za panado ter olje za cvrenje.

Polovico prsi prerežemo in oblikujemo v tanek zrezek. Meso enakomerno potolčemo in obrežemo, da dobimo pravokotne zrezke. Obrezline mesa zmiksamo, dodamo smetano, jajce, začimbe, nariban sir  in sekljan čemaž. Vse sestavine ponovno zmiksamo, da dobimo mesni nadev.  Potolčene zrezke solimo in popramo ter premažemo z mesnim nadevom. Tesno zvijemo v ruladice, nato v prozorno  folijo in pustimo na hladnem. Čez nekaj ur ali naslednji dan odvijemo,  dunajsko paniramo in ocvremo.

GRAHOV PIRE IN BELUŠI

GRAHOV PIRE

400 g mladega graha in obrezline belušev

50 g surovega masla

50 g šalotke ali čebule

lupinico in sok ½  limone

sol, poper, muškatni orešček

1 dl smetane za kuhanje ali sladke smetane

1 dl zelenjavne osnove

Na maslu svetlo prepražimo sekljano šalotko in limonino lupinico, dodamo grah in beluše, začinimo, zalijemo s smetano in juho ter zdušimo. Ko se grah zmehča, zmiksamo, dodamo limonin sok in po potrebi pretlačimo.

PEČEN KROMPIR Z MASLOM

Količina za 10 oseb:

1,5 kg krompirja (manjši gomolji)

100 g masla ali svinjske masti

sol, poper, suhi timijan in rožmarin

Krompir operemo in v slani vodi skuhamo. Kuhanega odcedimo in prerežemo ter polagamo v pekač, obložen s peki papirjem. Maslo ali mast stopimo z dodatkom timijana in rožmarina. Krompir v pekaču stisnemo z lopatko, tako da ga sploščimo. Prelijemo z maslom ali mastjo in pečemo približno 30 minut na 200 0C, da postane hrustljav.

BELUŠI

250 g zelenih beluši

maslo

Beluše operemo in odlomimo spodnji del. Vršičke pred serviranjem na hitro opečemo na maslu, obrezline pa porabimo v juhi ali grahovem pireju.

SLADKO-KISLO KORENJE

Potrebujemo očiščen korenček, narežemo ga na tanke trakove in prelijemo s prevretkom kisa, vode in sladkorja v razmerju 3:1. Ko se shladi, precedimo.

SLADKO JAJCE V GNEZDECU

SLADKO JAJCE V GNEZDECU

Količina za 10 oseb:

OBLIKOVANJE JAJČK

300 g Ruby čokolade

230 g čokolade stopimo na vodni kopeli do 32 0C. Gladko razmešamo, odstavimo in dodamo še preostalo čokolado. Med nenehnim mešanjem čokolado ohladimo na 24 0C. S čopičem nanesemo tanko plast čokolade v čisti model (v obliki polovice jajca) in pustimo na hladnem pri 18-20 0C. Ko se čokolada strdi, postopek mazanja še enkrat ali dvakrat ponovimo. Pripravimo si 20 jajčnih polovičk. V 10 jajčnih polovičk ki jih pustimo v modelu nanesemo jogurtno strjenko in damo v hladilnik, da se strdi. Nato na vrh belega nadeva položimo marelični žele, da dobimo videz jajčne polovice. Preostalih deset čokoladnih polovičk previdno vzamemo iz modelov in naredimo luknjice. Te delamo z ogretim okroglim tulcem. Nadevane jajčne polovice previdno vzamemo iz modela, položimo na  čokoladno gnezdece in pokrijemo s pripravljenimi čokoladnimi polovicami jajčk. Na krožnik dodamo omako in dekoriramo s cvetjem in zelišči. Lahko pa uporabimo že pripravljena čokoladna jajčka, ki jih razpolovimo in nadevamo.

JOGURTNA STRJENKA

3 dl navadnega jogurta

3 dl sladke smetane

10 g želatine v prahu

100 g bele čokolade

80 g sladkorja v prahu

Želatino prelijemo s 0,5 dl hladne vode in pustimo. Sladko smetano čvrsto stepemo. Čokolado stopimo v vodni kopeli in dodamo namočeno želatino.  Jogurt stresemo v skledo, primešamo sladkor v prahu, stopljeno čokolado in želatino. Na koncu rahlo primešamo stepeno sladko smetano. Maso nadevamo v polovičke čokoladnih jajčk in postavimo v hladilnik.

MARELIČNI ŽELE

150 g marelic ali breskev iz kompota

1 ČŽ limoninega soka

5 g želatine v prahu

30 g bele ali Ruby čokolade

Marelice ali breskve odcedimo. Želatino namočimo z 0,5 dl soka in pustimo. Čokolado stopimo v vodni kopeli in primešamo namočeno želatino. Sadje gladko zmiksamo in primešamo stopljeno čokolado in želatino. Maso nadevamo v male okrogle modelčke in dobro ohladimo, lahko tudi rahlo zamrznemo. Žele stresemo iz modela in položimo na jogurtovo strjenko, da izgleda kot rumenjak v polovici jajca.

DROBLJENEC

90 g sladkorja v prahu

120 g ostre moke

80 g masla

ščep soli

Moko, sol in sladkor zmešamo v skledi in dodamo na kocke narezano hladno maslo. Drobimo med prsti, tako da dobimo kašici podobno teksturo. Maso damo na pekač, obložen s peki papirjem. Pečemo 10-13 minut na temperaturi 180 0C.

SADNA OMAKA

100 g sladkorja

500 g jagodičevja ali marelic iz kompota

mleti cimet in klinčki

vaniljin sladkor

maraskino

1 JŽ škrobne moke

Sladkor karameliziramo, dodamo maline/marelice, dišave, po potrebi zalijemo s sadnim sokom in zdušimo. Zgostimo s podmetom. Omako zmiksamo in po potrebi pretlačimo.

Sladico porcioniramo na krožnik. V sredino stresemo drobljenec in nanj »ugnezdimo« čokoladno jajce. Ob jajcu porcioniramo sadno omako in dekoriramo s cvetjem in zelišči.

MINI OREHOVA POTICA

Kvašeno testo:

500 g moke

30 g kvasa

50 g raztopljene margarine ali masla

2-3 dl mlačnega mleka

2 rumenjaka

sol, limonina lupinica, rum, vaniljin sladkor

Moko presejemo v skledo. V sredini naredimo vdolbinico, vanjo nadrobimo kvas, dodamo ščep sladkorja in prilijemo 1 dl toplega mleka. Pokrijemo s krpo in pustimo na toplem mestu, da se kvasec speni. Medtem rumenjak, sladkor, vaniljin sladkor, rum in naribano limonino lupinico penasto umešamo. Mleko segrejemo do mlačnega. Nato ob robu moke potresemo 1 žličko soli, dodamo rumenjakovo maso in prilijemo mleko. Mleko prilivamo postopoma, da testo ni premehko. Testo dobro zgnetemo, tako da odstopa od posode, oblikujemo 3 manjše hlebčke, ponovno pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati. Medtem si naredimo nadev.

Ko je testo vzhajano, ga na pomokani delovni površini razvaljamo na 0,5 cm debelo v pravokotno obliko. Razvaljano testo namažemo z nadevom (količina nadeva mora biti enako debela, kot je testo ali še malo debelejša), potresemo z opranimi in v rumu namočenimi rozinami in čvrsto zvijemo. Zvitek ovijemo v pomaščeno alu folijo in pustimo, da vzhaja v dolžino. Pred pečenjem stisnemo folijo z obeh strani, nekajkrat prebodemo z zobotrebcem in pečemo 15-20  minut na 200 0C. Pečeno odvijemo in potresemo s sladkorjem v prahu. Predno jo režemo, obvezno pustimo, da se ohladi do mlačnega. Lažje režemo z nožem – žagico.

OREHOV NADEV

500 – 600 g mletih orehov

cca 2 dl mleka

60 g sladkorja

vaniljin sladkor

2 JŽ medu

2 beljaka

1 JŽ ruma, pest rozin

Mleko zavremo in prelijemo po orehih, premešamo. Če se zgodi, da je preveč mokro dodamo še orehe ali postopoma prelivamo mleko, da se to ne zgodi. Na vroče orehe damo med, nato rahlo primešamo trd sneg iz beljakov, kateremu smo dodali sladkor in vaniljin sladkor. Rozine operemo in prelijemo z rumom. Testo zvijamo čvrsto, da iztisnemo čim več zraka, da kasneje testo ne odstopi od nadeva.

Dostopnost