V četrtek, 27. oktobra, smo se dijaki 3. TaTb, 4. TaTb, 4. Pt in 5. Pt razreda odpravili na dvodnevno strokovno ekskurzijo na Dunaj in v Bratislavo.

Prvi dan smo si ogledali  Dunaj in se proti večeru odpravili proti Bratislavi. Od doma smo se odpravili v zgodnjih jutranjih urah. Sledila je vožnja v smeri Šentilja ter naprej mimo Gradca na Dunaj. Naš prvi postanek je bil pri dvorcu Schönbrunn, ki predstavlja eno izmed dunajskih mojstrovin baroka. Sprehodili smo se po prostranem in negovanem parku, ki je okrašen z vodnjaki, kipci bajeslovnih bitij ter grmičastimi labirinti. Ogledali smo si predstavitev izdelave jabolčnega štrudlja in ga tudi poskusili. Nadaljevali smo z ogledi na Ringu, ki ga obkrožajo mogočne in pomembne zgradbe: Opera, Trg Marije Terezije z umetnostnim in naravoslovnim muzejem, Hofburg, Univerza, Borza in Parlament. Po tem ogledu smo se peš sprehodili znotraj Ringa in si ogledali znamenitosti. Po prestižni Koroški ulici smo se odpravili proti katedrali sv. Štefana, si vzeli čas za obrok hrane, nato pa se odpravili še do Hotela Sacher, še prej pa smo slišali zgodbo o nastanku znamenite Sacher torte. Na koncu smo si ogledali še Hundertwasserjeve mojstrovine. Sledila je vožnja v Bratislavo, namestitev v hotelu  in večerja. Lepo vreme nam je dalo veliko energije, kljub temu pa smo po zanimivem in ogledov polnem dnevu bili kar utrujeni, zato smo hitro zaspali.

Drug dan smo si ogledali Bratislavo. Po zajtrku smo se odpravili na grad, od koder smo občudovali Male Karpate in mesto pod seboj. Zaradi megle je bila vidljivost slabša, a mesto pod nami nič manj zanimivo. Sledil je ogled starega dela mesta, sprehod do ostankov srednjeveškega obzidja, glavnih mestnih vrat in Michalovega stolpa. Ustavili smo se pred Mozartovo palačo, v kateri je velik skladatelj nekaj časa prebival in prirejal koncerte za bratislavsko visoko družbo, ter pred veličastno Martinovo katedralo, v kateri so v času turške zasedbe kronali ogrske kralje. Za tem smo obiskali tipični slovaški pub, kjer so nam  postregli s slovaško hrano, nato pa je sledil povratek v Avstrijo. Ustavili smo se ob Nežiderskem jezeru in si privoščili  panoramsko vožnjo z ladjo. Tudi tukaj nam je megla onemogočila pogled na lepote jezera. Na koncu smo se ustavili še v Eisenstadtu, si ogledali znamenitosti mesta in se nato odpravili proti domu, kamor smo prispeli v poznih večernih urah.

Na ekskurziji smo videli in se naučili veliko novega, se družili in zbirali vtise, ki nam bodo v pomoč pri izobraževanju, vsekakor pa tudi lep spomin.

 

 

 

 

Dostopnost