Sodelovanje s Srednjo šolo Dr. Đorđe Natošević iz Inđije v Srbiji.

V okviru mednarodnega projekta Erasmus+, katerega naslov je Eco Tourism (2022/ 2023) so nas obiskali učitelji in dijaki iz Srednje šole Dr. Đorđe Natošević iz Inđije v Srbiji. Njihov obisk je trajal 5 dni. Program obiska je bil zelo zanimiv in raznolik. Cilji projekta so spoznati Radence in njegovo zgodovino, prehrano, turistične znamenitosti in spoznati vrstnike v Sloveniji.

Gostje iz Srbije so prispeli v Radence proti večeru, v sredo, 28.9. 2022. Nastanili smo jih v našem Youth Hostlu Radenci.

V četrtek zjutraj smo začeli s prvo delavnico na temo Turistično kulinarična doživetja po Sloveniji. Predstavili smo jim tipične slovenske jedi in vina s poudarkom na pomurski gastronomiji. Da je bila delavnica še bolj zanimiva in poučna, so gostje slike jedi sproti lepili na zemljevid Slovenije. Po končani predstavitvi so s pomočjo telefona rešili hitri kviz, ki se je nanašal na predstavitev. Pripravili smo tudi zabavno igro, kjer smo v obroček metali vrečke z moko. Pri obeh igrah je bil zmagovalec isti, ki se je na koncu posladkal s čokoladnimi pralineji.

Po končani delavnici smo se odpravili na SŠGT Radenci, kjer so si naši gostje ogledali osnovnošolsko tekmovanje Zlata kuhalnica.

Popoldan je bil namenjen ekskurziji. Odpeljali smo se v Gornjo Radgono, kjer smo si ogledali Klet Pod slapom in šampanjska klet (Radgonske gorice). Sledila je vožnja do vinske fontane na Kapelski Vrh, kjer smo imeli lep razgled na gorice in okolico. Naša zadnja točka ogleda je bil živalski vrt Sikaluzoo v Boračevi, ki smo ga zaradi dežja kmalu zapustili.

V petek pa so dan pričeli z delavnico turizma Slovenija – eko turistična destinacija za vas, za nas. Predstavili smo jim Slovenijo kot eko turistično destinacijo, ki nudi edinstvena doživetja in izkušnje, ki temeljijo na naravni in lokalni dediščini in zagotavljajo varno izkušnjo. Seznanili smo jih s statističnimi podatki, da slovenski turizem zadnja leta konstantno beleži rast prihodov in nočitev turistov, saj Slovenija velja za zeleno deželo. Izpostavili smo, da moramo bolj okrepiti sposobnost turistov, da se odgovorneje vedejo do naravnega in družbenega okolja v Sloveniji. V praksi to pomeni, da poskrbimo za manj odpadkov, porabijo manj pitne vode, porabijo manj električne energije, manj posegajo po motoriziranih turističnih doživetjih. Učna ura s slušatelji je bila zelo dinamična, vključevali so se v dialog in s tem so pokazali, da jih je tema pritegnila.

Po končanem predavanju smo se odpravili v Zdraviliški park, kjer smo jim predstavili doživljajsko pot Idemo v park. Mladi so si ogledali naravne in kulturne točke v parku, ki so nastale kot končni produkt sodelovanja umetnikov z našimi dijaki v okviru projekta SKUM.

Po aktivnostih v parku smo se odpravili na SŠGT Radenci, kjer smo z gosti izvedli kuharsko delavnico Reciklirana kuharija. Pri pripravi smo uporabili jedi iz naslednjih ostankov hrane: kuhane in dušene zelenjave, kuhanega krompirja in testenin, pečenega mesa, dušene ajdove kaše, bolonjske omake in belega kruha. V kuhinje je prijetno dišalo in vsi smo komaj čakali, da pripravljeno kosilo poskusimo. Navdušeni in zadovoljni smo ugotovili, da se ostanki jedi lahko uporabimo in, da je hrana preveč dragocena, da bi končala v smeteh.

Po kosilu smo se odpravili v Maribor. Sprehodili smo se po Trgu svobode, pot nadaljevali do Glavnega trga in Lenta, kjer smo občudovali Staro trto, ki je najstarejša trta na svetu. Imeli smo tudi prosti čas za nakupe spominčkov.

V soboto zjutraj smo se opravili na ekskurzijo po Prekmurju. Obiskali smo podjetje Lušt v Renkovcih, kjer so nam predstavili letno pridelavo različnih sort paradižnika v rastlinjakih, s pomočjo izkoriščanja geotermalne energije. Sledila je vožnja do čokoladnice Passero v Tešanovcih. Tukj smo se seznanili z njihovo dejavnostjo, videli, kako nastanejo pralineji in opravili sladko degustacijo. Naš naslednji ogled smo opravili v Terme 3000 v Moravskih Toplicah, kjer smo si ogledali Hotel Livada Prestige s petimi zvezdicami in je znan po črni termo-mineralni vodi . Sledila je vožnja do Soboškega jezera, kjer se nahaja regijski promocijski center, paviljon Expano in predstavlja Pomurje v malem. Z ogledom in sprehodom smo zaključili ekskurzijo po Pomurju.

Po kosilu smo se še odpravili v Zdravilišče Radenci, kjer so nam predstavili podjetje in 140 let delovanja. V Zdravilišču Radenci se v večini primerov zdravijo bolniki s srčno – žilnimi obolenji. V tem tednu so praznovali 140 let delovanja.

Tudi nedeljsko dopoldne smo izkoristili za pohod oz. ogled novo nastale tematske učne poti Čutim vodo. Na poti smo se ustavili pri železnem vrelcu, vrelcu za CO2 kopel in zdravilnem vrelcu. Skozi vodenje smo predstavili zgodovino kraja in turistični kraj Radenci danes.

Sledilo je kosilo in sprostitev, kopanje v Termalnem kopališču Zdravilišča Radenci.

Kot smo lahko vsi opazili, so bili cilji projekta več kot doseženi in tega smo lahko vsi veseli. Delavnice in ekskurzije so bile zelo dobro pripravljene in v ponedeljek zjutraj so se z lepimi vtisi vrnili domov. Z njimi se bomo spet srečali novembra, ko jih bomo obiskali mi.

Dostopnost