Po enomesečnem bivanju na Portugalskem so se naši dijaki, ki so se udeležili enomesečne prakse v Bragi,  srečni in zadovoljni,  polni novih spoznanj in dogodivščin vrnili domov.

Dijaki so zastopali vse tri izobraževalne programe, ki jih izvajamo na naši šoli: GASTRONOMSKE IN HOTELSKE STORITVE, GASTRONOMIJA in GASTRONOMIJA IN TURIZEM.

Konec februarja se je  20 dijakov SŠGT Radenci odpravilo na pot proti letališču v Trevisu in potem do Porta, kjer so našo skupino na letališču prevzeli predstavniki partnerske ustanove Bragamob. Namestitev je bila urejena v hotelu Villa Garden v Bragi.  V naslednjih dneh pa so bili dijaki napoteni na svoja delovna mesta pri različnih delodajalcih, kjer so opravljali PUD. Delali so v različnih restavracijah v kuhinji in strežbi in v animaciji na velikem igrišču. Na delovnih mestih so dijaki pridobili veliko izkušenj, prav tako so spoznali in pripravili nekatere tipične portugalske jedi ter poskusili značilne pijače. Nekateri delodajalci so želeli, da tudi dijaki pripravijo kakšno tipično slovensko jed in to so tudi z veseljem storili. Po opravljeni praksi so delodajalci dijake zelo pohvalili, zadovoljstvo je bilo obojestransko. Lepe ocene, s katerimi so bili dijaki ocenjeni, se bodo ustrezno upoštevale v šoli pri pouku strokovnih modulov in pri angleščini.

Kot pa je med izvajanjem mednarodnih projektov mobilnosti običajno in obvezno, so se dijaki v prostem času udeležili tudi nekaj zanimivih in poučnih ekskurzij. Ogledali so si Brago,  vključno z goro Bom Jesus in svetiščem Sameiro, severno prestolnico Porto, Viano do Castelo, Guimaraes, prečudovito glavno mesto Lizbono in tudi glavno versko središče Fatimo.

Portugalski gostitelji so se pokazali kot zelo dosledni, skrbni,  prijazni in ustrežljivi. Na zaključni prireditvi so dijakom podelili certifikate za sodelovanje, jim pripravili krajši kulturni program s pogostitvijo. Pripravili so tudi zastave vseh držav, iz katerih so prihajali udeleženci mobilnosti. To je bila lepa gesta, ki so jo vsi sprejeli z navdušenjem.

Za dijake naše šole je bila to nedvomno bogata izkušnja. Pridobili so na strokovni in tudi na jezikovni ravni. Spoznali so dijake in njihove spremljevalce iz več držav: Hrvaške, Turčije, Poljske, Bolgarije in seveda  slovenske dijake iz drugih srednjih šol. Mesec je hitro minil in vsi so se vrnili srečni in zadovoljni, polni vtisov in novih spoznanj, ki jih bodo sedaj širili naprej.

 

Dostopnost