Pri praktičnem pouku kuharstva so združili ideje, povezali znanje in spretnosti dijaki programa SSI in PTI. Pripravili so zanimive in okusne jedi.
RECEPTURE:
MORSKI OKUSI NA ČRNI LEČI IN ZELENJAVI
Količina za 4 osebe:
50 g črne leče (lahko tudi katere druge stročnice)
30 g šalotke
oljčno olje
2 dl juhe
4 ribje fileje
8 škampovih repkov
sol, poper, balzamični kis, limonin sok
maslo za opekanje
Lečo čez noč namočimo in naslednji dan skuhamo v slanem kropu ter odcedimo. Na maslu prepražimo sekljano šalotko, zalijemo s kostno juho, začinimo s soljo, poprom, dodamo balzamični kis, dušimo 10 minut ter primešamo leči.
Ribji file osušimo, če ima kožo, le-to plitko zarežemo, začinimo in v vročem olju opečemo. Rakove repke opečemo na maslu, solimo in popramo ter pokapljamo z limoninim sokom.
Na krožniku lahko dodamo narezano zelenjavo, motovilec, kalčke.
VEGETARIJANSKI KROŽNIK
Ovseni kosmiči v bučnih semenih, opečena šalotka, kolerabni pire, pečeno korenje in bučke, balzamična omaka
Količina za 4 osebe:
120 g ovsenih kosmiče
1 dl mleka
50 g naribanega sira
40 g sekljane čebule
1 strok sekljanega česna
1 jajce
koper, sol
olje za opekanje
50 g mletih bučnih semen
ZA OMAKO POTREBUJEMO:
20 g margarine
50 g sekljane čebule
50 g paprike
100 g paradižnika
2 dl zelenjavne juhe
muškatni orešček, limonin sok, peteršilj
Ovsene kosmiče namočimo v mleku. Dodamo 80 g sekljane čebule, strt česen, sir, začimbe in jajce. Dobro pognetemo in oblikujemo v valj. Na pomaščeno alu folijo potresemo sekljana bučna semena in vanjo ovijemo pripravljene valje iz ovsenih kosmičev. Zvitke kuhamo v vodni kopeli 15 do 20 minut, odvijemo in poljubno narežemo.
Omako pripravimo tako, da zarumenimo sekljano čebulo, dodamo zelenjavo in zalijemo z zelenjavno čisto juho. Dušimo 15-20 minut, po potrebi med dušenjem prilivamo juho. Na koncu omako zmiksamo in začinimo po okusu. Lahko dodamo sladko smetano.
Potrebujemo še 2 šalotki, ki jih opečemo na maslu, pire iz kolerabe, pečeno korenje in bučke ter zgoščen balzamični kis.
TELEČJI FILE Z GRAHOVIM IN KOLERABINIM PIREJEM
Količina za 4 osebe:
600 g telečjega fileja
sol, poper, rožmarin, timijan
maščoba za opekanje
20 g masla za omako
obrezline zelenjave
3-4 dl juhe
belo vino
Telečji file očistimo vseh štrlečih delov, ki jih kasneje uporabimo v omaki. Meso natremo z začimbami in pustimo v zaprti posodi 4 ure ali čez noč. Meso v vroči ponvi opečemo z vseh strani ter preložimo v pekač. Če imamo pečico s sondo, pečemo meso do središčne temperature 55 0C ali 20-25 minut na 150 0C.
Med pečenjem mesa v ponvi prepražimo obreznline mesa, lahko dodamo slabše dele zelenjave (od pireja), počasi pražimo in nato zalijemo z juho. Dušimo 15-20 minut, po potrebi zalivamo. Na koncu prilijemo suho belo vino, precedimo in reduciramo do željene gostote.
GRAHOV PIRE
500 g graha
50 g masla
sol, poper, muškatni orešček, limonin sok
Grah skuhamo v mali količini vode, odcedimo in del tekočine prihranimo. Odcejen grah zmiksamo z dodatkom masla, začimb in tekočine od kuhanja. Gosto kašo pretlačimo in pred porcioniranjem prevremo.
KOLERABIN PIRE
300 g kolerabe
sol, poper
50 g masla
1 dl sladke smetane
Kolerabo operemo, olupimo, narežemo na kocke, solimo, zavijemo v alu folijo in spečemo v pečici. Pečeno kolerabo opečemo na maslu, zalijemo s smetano, začinimo in zmiksamo.
JOGURTNA STRJENKA Z JAGODIČEVJEM
Količina za 10 ose
5 dl navadnega jogurta
5 dl stepene sladke smetane
10 g namočene želatine
50 g bele čokolade
100 g sladkorja v prahu
vaniljin sladkor
Sladko smetano stepemo, rahlo primešamo jogurt, sladkor, stopljeno čokolado in želatino. ¼ mase pomešamo s sadno čežano. Polovico preostale jogurtove mase naložimo v večje okrogle modelčke, dodamo strjeno malinovo kroglico in prekrijemo s preostankom jogurtove mase. V hladilniku pustimo, da se strdi.
Bombico prelijemo s čokoladnim prelivom.
MALINOVO POLNILO
100 g malin ali drugega jagodičevja
50 g sladkorja
10 g namočene želatine
mleti cimet
Na štedilniku v kozici, stopimo in zlato-rumeno karameliziramo sladkor, dodamo maline, cimet, 0,5 dl vode ali sadnega soka in zdušimo. Sadno kašo zmiksamo in pretlačimo skozi drobno cedilo. K sadni čežani primešamo ¼ jogurtove strjenke in stopljeno želatine. Malinovo maso damo v manjše okrogle modele in strdimo.
Porcioniramo lahko v kozarec tako, da z jogurtovo maso napolnimo kozarec v poševni legi in postavimo v hladilnik, da se strdi. Dodamo še malinovo strjenko in dekoriramo s sadjem.
Nedavni komentarji