Dijakinja Melani Ferencek je v okviru praktičnega pouka kuharstva pripravila lastno kreacijo, ki jo je poimenovala Piščančja iluzija. Jed je sestavljena iz piščančje ruladice, napolnjena s sirom in svežo špinačo ter ovite v slanino. Za prilogo je naredila krokete s korenčkom, korenčkov prah, brstični ohrovt, popražen na maslu.
PIŠČANČJA ILUZIJA
Količina za 2 osebi:
PIŠČANČJA RULADA
240 g piščančjih prsi brez kosti
30 g slanine
50 g sira
45 g sveže špinače
sol in poper
olje za opekanje
Piščančje prsi prerežemo in naredimo zrezek, ki ga rahlo potolčemo in odrežemo v kvadratno obliko. Špinačo operemo in odcedimo, v vroči ponvi podušimo, da špinača upade. Nato jo ohladimo in razporedimo po mesu ter potresemo z naribanim sirom ter zvijemo v rulado. Na alu folijo položimo tanke rezine slanine, toliko da po dolžini pokrijemo rulado, nato s pomočjo folije zvijemo in dobro zatisnemo na robovih. Damo v pekač in pečemo 15 minut na 170 °C. Ko se speče, pustimo počivati 15 minut v foliji, nato odvijemo in v ponvi popečemo, da dobimo hrustljavo lepo popečeno slanino.
OMAKA
1 šalotka
olje za praženje
obrezline piščančjih prsi
1 brstični ohrovt
2 dl jušne osnove
ščep moke ali kosmičev
Šalotko popražimo na olju, dodamo obrezline piščančjega mesa, prepražimo, nato dodamo malo slanine, nasekljan ohrovt, moko ali kosmiče in zalijemo z jušno osnovo ter začinimo. Dušimo tako dolgo da se omaka zgosti, nato jo precedimo.
KROKETI
400 g krompirja
100 g korenja
25 g masla
50 g moke
ščepec mletega muškatnega oreščka
1 jajce
žličko korenčkovega praha ali manjši nariban korenček
sol
Sestavine za paniranje:
črne drobtine (naredimo tako, da posušimo črno bombetko in jo zmeljemo)
jajce
moka
olje za cvrenje
Krompir in korenček skuhamo in pretlačimo. Nato dodamo maslo in ohladimo. Primešamo moko, sol, korenčkov prah (po želji), muškatni orešček in jajce. Testo zgnetemo in iz njega oblikujemo kroglice, ki jih zlagamo na desko, da se malo osušijo. Potem jih povaljamo v moki, nato v žvrkljanem jajcu in črnih drobtinah. V ponvi segrejemo olje in krokete ocvremo.
KORENČKOV PRAH
Korenje operemo, narežemo na rezine in pustimo 2 dni v odprti posodi na toplem, da se lepo posuši. Posušeno korenje damo v vrečko in tolčemo s tolkačem, da se zdrobi v prah ali zmeljemo v kavnem mlinčku.
BRSTIČNI OHROVT
Ohrovt operemo, prerežemo in počasi opečemo na maslu.
Nedavni komentarji