V petek, 7. februarja 2020, smo na naši šoli obeležili slovenski kulturni praznik, ki ga bomo praznovali v soboto, 8. februarja.

Spomnili smo se, da je pred  171 leti  na ta dan umrl pesnik France Prešeren. Nedvomno velja za enega največjih Slovencev, ki je ustvarjal poezijo, s katero ga  uvrščamo med  svetovno znane kulturne ustvarjalce. Skozi čustveno viharno življenje se je prebijal s pesnjenjem, ki je rodilo njegov veličastni Sonetni venec, Krst pri Savici, Sonete nesreče, med drugim pa tudi današnjo himno Republike Slovenije, Zdravljico. Prav v tej pesmi je pokazal srčno ljubezen do domovine in do slovenskega naroda.

Velikokrat se sprašujemo – kaj je kultura?  Je način človekovega življenja, ki se prenaša iz generacije v generacijo, to so ideje, znanje, skupek vsega lepega in plemenitega, kar so ustvarili naši predniki in za kar bi si moral prizadevati vsak med nami. Pomembna sestavina kulture je gotovo tudi jezik, saj se kultura iz roda v rod prenaša s pomočjo jezika. Za nas Slovence je to slovenski jezik, zato ga moramo negovati in ohranjati.  Vedno znova se moramo truditi, da jezika ne bomo popačili z raznimi tujkami.

Kulturni praznik   je dan nas vseh in mi vsi smo tisti, ki skupaj ustvarjamo in predstavljamo slovensko kulturo s svojim znanjem, medsebojnimi odnosi in novimi idejami. Podpirajmo bogastvo kulture in se zavedajmo, da je prav to tisto, kar nas označuje.

Želimo vam prijetno praznovanje.

Dostopnost