V petek, 20. 9. 2019, je bila na pobudo direktorice Vrtnega centra Kurbus ge. Simone Kurbus z nami šefinja japonske kuhinje, specialistka za makrobiotiko in vegansko hrano, ga. Anja Van Wezel.

Dijakom je predstavila pripravo sušija, ki smo ga  ponudili obiskovalcem v Vrtnem centru Kurbus (21. 9. 2019) ob razstavi bonsajev. Pod vodstvom mentorjev pa so naši dijaki pripravljali tudi “Suši po naše”  iz vodilnih regionalnih produktov v okviru projekta Flagship Products. Druženje je bilo delovno, zanimivo in poučno.

       

SUŠI

Suši je japonska ribja jed, po vsem svetu znana narodna specialiteta. To so grižljajčki iz sladko-kislega riža, zavitega v alge in nadevanega s presnim ali pokuhanim mesom in zelenjavo. Suši oblikujemo-zavijamo na posebni bambusovi podlagi – makisu. Vse sestavine, ki jih uporabljamo surove morajo biti popolnoma sveže in prvovrstne. V plašč riža nadevajo surove ribe, rakove repke, sipe, zelenjavo, uležano govedino … Nekatere sestavine tudi rahlo pokuhajo. K sušiju obvezno ponudijo sojino omako, vasabi omako, omako iz gorčice in hrena … Suši pa lahko oblikujemo tudi v kroglice ali druge oblike. Beseda sushi je v japonščini pomenila prvotno ‘kislo je’.

SUŠI PO NAŠE

Količina za 4 zvitke sušija:

150 g ajdove kaše

30 g šalotke ali čebule

maščoba za praženje

sol, poper, timijan, lovorjev list

2 žlici jabolčnega kisa

ščep sladkorja

nariban hren

1 dl goste kisle smetane

30 g sekljanih bučnih semen

droben korenček

½ male bučke

4 liste alge nori

Na maščobi prepražimo sekljano čebulo, dodamo oprano ajdovo kašo, prepražimo, začinimo, zalijemo z vročo vodo, da prekrije kašo in pokrito zdušimo. Ohladimo in prelijemo s prevretkom kisa, soli in sladkorja, dodamo 2 veliki žlici smetane in premešamo. Kaša mora biti lepljiva.

Ostalo smetano pomešamo z naribanim hrenom. Bučke, brez semen narežemo na tanjše rezance. Korenje olupimo, narežemo na 8 cm dolge debelejše palčke, ki jih prevremo v slanem kropu, nato odcedimo in ohladimo.

List alge položimo na makisu (podloga iz bambusa), z mokrimi rokami dve pesti ajdove kaše enakomerno porazdelimo po algi, prost pustimo le rob, kjer bomo končali zvijanje. Po sredini nanesemo smetanski hren, potresemo s sekljanimi bučnimi semeni in položimo rezine korenja in bučk. Algo s pomočjo podloge zvijemo, na koncu utrdimo s prsti. Zvitke narežemo na štiri kolute.

Recept pripravila: Zdenka Mesarič

 

Dostopnost