DAN SAMOSTOJNOSTI IN ENOTNOSTI TER  ŽELJE OB NOVEM LETU

Letos smo dan samostojnosti in enotnosti obeležili malo drugače. Ta nemirni čas, ko se borimo z virusom, je vsem prinesel nove skrbi, nove izkušnje, drugačne želje in pričakovanja. Kljub temu se s ponosom spominjamo odločitev, ki so našo domovino popeljale v samostojno državo.

Dijaki so izkazali spoštovanje do praznika s kulturnim programom, ki so ga izvedli v posameznih razredih preko spleta. Spomnili so se, da je dan samostojnosti in enotnosti državni praznik v Sloveniji, ki se  praznuje 26. decembra. Ta dan obeležujemo razglasitev rezultatov plebiscita 26. decembra 1990.  Na njem  je na vprašanje »Ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država« okoli 95 odstotkov volivcev  odgovorilo pritrdilno. Ta dan naj bi Slovenci pokazali največjo mero enotnosti v svoji zgodovini.

Vrstili so se razni verzi, s katerimi so dijaki izkazali, da cenijo svojo domovino.

Bodi zdrava domovina,
mili moj slovenski kraj!
Ti prekrasna, ti edina,
meni si zemeljski raj.

Slovenija je lepa, v njej najdemo pravo  bogastvo – od gora,  hribovja in ravnic, vse do morja. Sledile so hvalnice domači zemlji.

Tu je moj dom, tu sem doma, tu je del mene, del mojega srca …

Domovina je tam, kjer ljubimo, smo srečni, zadovoljni, uspešni … Domovina smo ljudje.

Dijaki so opozorili na to, da moramo biti v teh časih, v katerih živimo, še bolj enotni, naklonjeni domovini in njenim ljudem.  Sledila so razmišljanja o prihajajočem letu, saj se vsi že veselimo praznikov. Ne glede na omejitve, ki nas trenutno obdajajo,  je ta  čas vselej nekaj posebnega, za vse nas lepega. Navadno se ustavimo za trenutek in se posvetimo dobrim mislim,  lepim željam in  toplim  besedam. Tako so dijaki predstavili nekaj svojih pričakovanj in veliko želja. Vsi si želimo, da bi v novem letu bilo boljše, da bo končno pregnali virus in se vrnili na stare tirnice življenja.

Za konec so izrekli še  čestitke ob dnevu samostojnosti in enotnosti ter želje, ki naj nas spremljajo v prihajajočem letu.

Naj vse ovire postanejo premostljive,

vse, kar je bilo predaleč, dosegljivo,

vse, kar je bilo nemogoče, mogoče,

vse, kar pa se ne bo uresničilo,

naj ostane v duhu upanja, vztrajnosti in poguma.

Lepim željam in čestitkam se pridružujemo tudi zaposleni SŠGT Radenci.

Naj bo srečno, zdravo in veselo 2021!

Ravnateljica:

Janja Prašnikar Neuvirt

Dostopnost