logo
PRIJAVA

SPI: SREDNJE POKLICNO IZOBRAŽEVANJE

3-LETNI PROGRAM: GASTRONOMSKE IN HOTELSKE STORITVE

VAJENIŠKA OBLIKA IZOBRAŽEVANJA

Naziv poklicne izobrazbe: GASTRONOM HOTELIR

Program srednjega poklicnega izobraževanja  za pridobitev poklica gastronom hotelir omogoča z izbiro ustreznih strokovnih modulov poklicno usposobljenost za  poklic  kuharja ali natakarja.

Izobraževanja traja 3 leta in se zaključi z zaključnim izpitom iz dveh predmetov (slovenščina in izdelek oz. storitev in zagovor).

Uspešno opravljen zaključni izpit omogoča zaposlitev ali pa nadaljevanje izobraževanja:

  • v programu GASTRONOMIJA (2 leti), ki se zaključi s poklicno maturo
  • po opravljeni poklicni maturi zaposlitev ali nadaljevanje izobraževanja – ŠTUDIJ

 

V 3-LETNEM PROGRAMU VAJENIŠKE OBLIKE IZOBRAŽEVANJA JE POUDAREK NA PRAKTIČNEM POUKU, KI SE V CELOTI IZVEDE KOT PRAKTIČNO USPOSABLJANJE Z DELOM PRI DELODAJALCU. Splošnoizobraževalni predmeti so zastopani v manjšem obsegu.

Program nudi pridobitev široke poklicne izobrazbe, ki omogoča z izbranimi strokovnimi  moduli (predmeti)  pridobitev  specializiranih  znanj  s  področja  kuharstva ali strežbe.

Prednost programa je tudi v tem, da se dijaki – vajenci odločijo za poklic šele po prvem letniku izobraževanja:

  • tisti, ki jih veseli delo v strežbi, se bodo odločili za smer STREŽBA s strokovnimi moduli: mešane pijače, priprava jedi pred gostom, postrežba izrednih obrokov, postrežba rednih obrokov, postrežba pijač

 

  • tisti, ki jih veseli delo v kuhinji, se bodo odločili za smer KUHARSTVO s strokovnimi moduli: peka peciva, slovenske narodne jedi, priprava izrednih obrokov, priprava rednih obrokov, priprava posameznih skupin jedi

 

Pregled predmetnika:

  • splošnoizobraževalni predmeti:

slovenščina, tuji jezik, matematika, umetnost, športna vzgoja, naravoslovje in družboslovje

  • obvezni strokovni moduli: osnove v gostinstvu, komuniciranje in poslovanje
  • izbirni strokovni moduli
  • praktično usposabljanje z delom v okviru strokovnih modulov pri delodajalcu (v 1., 2. in 3. letniku)
  • praktično usposabljanje z delom pri delodajalcu (v 1., 2. in 3. letniku)
  • interesne dejavnosti (športni dnevi, kulturne, zgodovinske in naravoslovne dejavnosti ter vsebine povezane s programom)
  • strokovne ekskurzije
  • vsebine iz odprtega dela kurikula

 

VAJENEC je DIJAK, ki:

  • sklene vajeniško pogodbo z delodajalcem
  • se praktično usposablja pri delodajalcu
  • dobi mesečno vajeniško denarno nagrado
  • se izobražuje v šoli v okviru splošnoizobraževalnih in strokovno-teoretičnih predmetov
  • se izobražuje po izobraževalnem programu, ki je enakovreden šolski obliki izobraževanja
  • zaključi izobraževanje z zaključnim izpitom