logo
PRIJAVA

Srednje poklicno-tehniško izobraževanje (PTI)

IME IZOBRAŽEVALNEGA PROGRAMA: GASTRONOMIJA

Naziv poklicne izobrazbe: gastronomski tehnik / gastronomska tehnica

CILJI IZOBRAŽEVALNEGA PROGRAMA
Poleg splošnih ciljev vzgoje in izobraževanja izobraževalni program omogoča dijakom in dijakinjam (v nadaljevanju: dijaki), da:  razvijejo zmožnost uporabe strokovnega znanja pri reševanju realnih praktičnih problemov v stroki  poznajo lastnosti in uporabo živil, pijač, pripomočkov, strojev in naprav v stroki  obvladajo strokovno načrtovanje in oblikovanje ponudbe v gostinstvu  obvladajo kontrolne postopke storitev  osvojijo strokovno-teoretična in praktična znanja in veščine, ki so pomembne za kakovostno izvedbo kompleksnih nalog  obvladajo poklicno specifične metode reševanja problemov ter strokovnega odločanja  obvladajo strokovno terminologijo  se sporazumevajo z gosti v najmanj enem tujem jeziku  uporabljajo strokovno literaturo, predpise in standarde  obvladajo znanja vodenja in dokumentiranja storitev  osvojijo sposobnosti podjetniškega razmišljanja, kritične presoje, odgovornega in socialnega ravnanja v delovnem okolju  upoštevajo in izvajajo načela in predpise za zagotavljanje varstva in zdravja pri delu, varstva okolja, požarne varnosti in racionalne rabe nergije, materiala in časa ter ukrepe za preprečevanje delovnih nezgod  poznajo pomen in cilje razvoja osebne organizacijske kulture na delovnem mestu in v delovnem okolju  imajo znanja, da uspešno organizirajo delo na svojem delovnem področju ob upoštevanju ekonomičnosti, zagotavljanja kakovosti, časovnih normativov, terminskega načrtovanja ipd.  obvladajo znanja za učinkovito in uspešno uporabo sodobne informacijsko-komunikacijske tehnologije z namenom učinkovitega in uspešnega iskanja, vrednotenja, hranjenja, obdelave in uporabe informacij  obvladajo splošne komunikacijske veščine (besedno in nebesedno) – pisno in ustno poslovno komuniciranje, telefonsko komuniciranje, tehnike pogajanj ipd.  obvladajo vodenje poslovno podjetniške oz. delovne dokumentacije (kalkulacija, delovni nalog, obračun, reklamacija, nabava, skladiščenje, prodaja, razne evidence, zapisnik o poškodbi ipd.)  so naravnani v vseživljenjsko učenje, se spopolnjujejo ter skrbijo za svoj osebnostni razvoj za uspešno sodelovanje v družbi  so sposobni sodelovati v skupini in projektnih nalogah (kooperativnost, poštenost), reševati konflikte ter organizirati in voditi projektno in timsko delo  poznajo in kakovostno opravljajo dela in storitve v gostinstvu in turizmu  razvijejo pozitivni odnos do zdravega načina življenja  aktivno skrbijo za lastno zdravje in zdravje gostov  znajo sprejemati goste in z njimi ustrezno ustno in pisno komunicirati v slovenskem jeziku in najmanj dveh tujih jezikih  znajo komunicirati z gosti skladno s poslovno etiko, bontonom in načeli gostoljubnosti  poznajo pojem kakovosti in uporabljajo sisteme standardov za zagotavljanje kakovosti  poznajo osnovne naravnogeografske značilnosti, družbenozgodovinski in kulturni razvoj v Sloveniji in širšem prostoru  poznajo slovensko naravno in kulturno dediščino in jo znajo tržiti v okviru gostinskih in turističnih storitev  znajo izdelati kalkulacije za gostinske in turistične storitve  poznajo zakonske predpise na področju gostinstva in turizma in jih upoštevajo pri izvajanju storitev  znajo organizirati in izvajati animacijo za goste ob različnih priložnostih  poznajo osnove trženja in jih uporabljajo pri oblikovanju ponudb za gostinske in turistične storitve  poznajo in dosledno upoštevajo varnostne predpise pri delu  ciljno načrtujejo in spremljajo svoj poklicni razvoj s poklicnim portfolijem  samovrednotijo in primerjajo poklicne dosežke  znajo poiskati informacije na trgu dela in izobraževalnih možnostih doma in v EU  transparentno predstavijo svoje osebnostne dimenzije in razvoj poklicne kariere

TRAJANJE IZOBRAŽEVANJA
Izobraževanje traja 2 leti. Izobraževalni program je ovrednoten s 120 kreditnimi točkami (KT).

VPISNI POGOJI
V izobraževalni program se lahko vpiše, kdor je:  uspešno zaključil srednje poklicno izobraževanje in si pridobil naziv poklicne izobrazbe s področja gostinstva in turizma, živilstva in biotehnike  ali pridobil enakovredno izobrazbo po prejšnjih predpisih

POGOJI ZA NAPREDOVANJE IN DOKONČANJE IZOBRAŽEVANJA Pogoji za napredovanje V višji letnik lahko napredujejo dijaki, ki so ob koncu šolskega leta pozitivno ocenjeni iz vseh splošnoizobraževalnih predmetov in strokovnih modulov letnika izvedbenega kurikula šole, opravili vse interesne dejavnosti in vse obveznosti praktičnega usposabljanja z delom oziroma napredujejo po sklepu programskega učiteljskega zbora. Pogoji za dokončanje

Za dokončanje izobraževanja in pridobitev izobrazbe mora dijak uspešno opraviti s pozitivnimi ocenami

■ splošnoizobraževalne predmete,

■ obvezne strokovne module,

■ izbirne strokovne module,

■ odprti del kurikula. Poleg tega mora opraviti:

■ interesne dejavnosti,

■ obveznosti pri praktičnem usposabljanju z delom in

■ poklicno maturo. Poklicna matura obsega: Obvezni del:

■ pisni in ustni izpit iz slovenščine,

■ pisni in ustni izpit iz »Gastronomija in turistične storitve« Izbirni del:

■ pisni in ustni izpit iz tujega jezika ali matematike

■ izdelek iz kuharstva in storitev iz strežbe ter zagovor NACIONALNE POKLICNE KVALIFIKACIJE Izobraževalni program omogoča pridobitev naslednjih nacionalnih poklicnih kvalifikacij po postopku, ki je določen s predpisi, ki urejajo nacionalne poklicne kvalifikacije: Vodja cateringa