logo
PRIJAVA

Jedi v jesenskem času

ZELENJAVNA LOPARNICA

Količina za 4 osebe:

Žvrkljano testo pripravimo iz 1 jajca, 2 dl mleka, 80 g ostre in 60 g gladke moke ter soli

Bešamel: 50 g masla, 30 g gladke moke, 3 dl mleka, 2 jajci, sol, beli poper, muškatni orešček, sekljan peteršilj

Nadev: 300 g korenja, 300 g cvetače, 300 g šampinjonov, 50 g šalotke, 100 g skute, 100 g masla, 2 stroka česna, sol, poper, muškatni orešček

Royal: 1,5  dl kisle smetane, 1 jajce
Spečemo 7 tankih palačink. Za bešamel na maslu svetlo prepražimo moko in zalijemo z mlekom. K ohlajenemu primešamo rumenjak, začimbe in sneg iz beljakov. Za royal sestavine pomešamo.

Nadevi:

Na maslu prepražimo sekljano šalotko, dodamo sekljan strok česna, narezano zelenjavo, nato  narezane šampinjone, začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Za bešamel na maslu svetlo prepražimo moko in zalijemo z mlekom. Po okusu začinimo. Okrogli (tortni) ali pravokotni model namastimo. Na dno položimo palačinko. Segati mora do robov modela. Palačinko tanko premažemo z bešamelom in četrtino nadeva. Pokrijemo s palačinko, ponovno premažemo z bešamelom in nadevom ter ponavljamo, da porabimo ves nadev. Prelijemo z royalom in pečemo 45 minut na 170 0C.

 

KROMPIRJEVI SVALJKI NA OMAKI JESENSKE BUČE

Količina za 10 oseb:

1 kg krompirja, sol, 300 g ostre moke, 40 g pšeničnega zdroba, 40 g margarine, 1-2 jajci, pražene drobtine za zabelo

Krompir skuhamo, olupimo, vročega pretlačimo in ohladimo. Stopljeno margarino, moko, zdrob in sol dodamo krompirju in pregnetemo. Na pomokani delovni površini oblikujemo svaljke, nato kuhamo v slanem kropu – približno 10 minut. Odcedimo in prelijemo s prepraženimi drobtinami.

OMAKA JESENSKE BUČE

Maščoba za praženje, 50 g sekljane čebule, 500 g buče (hokaido, maslenke …), 3 dl zelenjavne osnove za zalivanje, 2 stroka česna, sol, poper, bazilika, limonin sok, 1 dl smetane, bučna semena in bučno olje za dekoracijo

Na maščobi prepražimo čebulo, dodamo česen, narezane buče, zalijemo z juho, začinimo in dušimo. Zmehčane buče zmiksamo z dodatkom smetane in limoninega soka.

 

PERUTNINSKI FILE Z BUČNIMI SEMENI, ZDROBOVI CMOČKI

PERUTNINSKI FILE Z BUČNIMI SEMENI

Količina za 4 osebe:

600 g perutninskih prsi brez kosti in kože, 0, 5 dl sončničnega olja, sol, poper, 80 g sekljanih, bučnih semen, 2 dl smetane za kuhanje ali sladke smetane, 3 dl osnovne mesne omake

Perutninske prsi narežemo na fileje, solimo, popramo in na eni strani  povaljamo v sekljanih bučnih semenih. Fileje opečemo na vročem olju, zalijemo z mesno osnovo in smetano ter dušimo 5 minut.

 

ZDROBOVI CMOČKI

2 dl vode in 2 dl mleka, 30 g margarine ali masla, sol, 150 g pšeničnega zdroba, 1 jajce,

maslo in sekljana lanena semena ali zmleti mak …

V vrelo mešanico mleka, vode, soli in masla zakuhamo zdrob, nato odstavimo z ognja in ohladimo. Primešamo jajce in oblikujemo majhne cmočke. Kuhamo jih v večji količini slanega kropa 5 minut, odcedimo, popražimo na maslu in potresemo s semeni.

 

PULLED PORK BURGER

Količina za 4 osebe:

1 kg svinjskega plečeta, 60 g čebule, 2 stroka česna, vejica rožmarina in timijana, 1 ČŽ mlete rdeče paprike, 1 JŽ rjavega sladkorja, 0,5 dl olivnega olja, sol, poper

Meso operemo. Česen sekljamo in pomešamo s papriko, soljo, poprom, sladkorjem, sekljanimi zelišči in olivnim oljem. Z mešanico dobro natremo meso in ga pustimo v marinadi čez noč ali vsaj 2 uri na hladnem. Meso pečemo v pekaču z narezano čebulo in zalivamo s tekočino. Še boljše je, če narezano čebulo in meso že čez noč mariniramo v vrečki za pečenje in potem v njej tudi spečemo meso. Meso pečemo 4-5 ur na temperaturi 135-140 0C. Če pečemo meso v pekaču, moramo pred pečenjem dodati malo juhe ali vode. Če pečemo meso v vrečki, se izcejen sok zadrži v vrečki. Pečeno meso pustimo, da se ohladi na 30 0 C. Mesni sok precedimo. Meso nastrgamo z vilicami in prsti na tanke rezance. Pred porcioniranjem meso podušimo še v mesnem soku in ponudimo s kvašenimi štručkami, poljubno zelenjavo in pikantno omako.

Solata rdečega zelja in jabolk, kisle kumarice, jogurtna omaka, rezine sira…

 

SLIVOV ZAVITEK Z LEŠNIKI

300 g vlečenega testa, 1 kg izkoščičenih sliv, 150 g piškotnih drobtin, 150 g zmletih lešnikov, 2 dl kisle smetane, 2 jajci, 1 žlica ostre moke, 50 g sladkorja, 1 vaniljin sladkor, 30 g margarine

Slive narežemo na kocke. Rumenjake, sladkor in vaniljin sladkor penasto umešamo. Dodamo kislo smetano, moko, zmlete lešnike ter sneg iz beljakov.

1/3 testa nadevamo, ostanek testa pokapljamo z margarino. Zvijemo in spečemo.

 

 

SKUTNI VALOVI  

Količina za pekač, premera 28 cm:

Testo :

3 jajca, 100 g moke, ½ pecilnega praška, 6 JŽ belega olja, 5 JŽ kristalnega sladkorja, 1 vaniljin sladkor, maščoba in moka za pekač

Pekač premažemo z maslom in potresemo z ostro moko. Vse sestavine umešamo in vlijemo v pekač.

Nadev:
500 g odcejene skute, 2,5 dl sladke smetane, 5 JŽ sladkorja, 1 jajce, 1 zavitek vaniljinega pudinga, 1 vaniljin sladkor

Vse sestavine pomešamo in v kupčkih porazdelimo po umešanem testu. Pečemo 35-40 minut na 180 0C.

Comments are closed.