Dijakinja Melani Ferencek je v okviru praktičnega pouka kuharstva pripravila lastno kreacijo, ki jo je poimenovala Piščančja iluzija. Jed je sestavljena iz piščančje ruladice, napolnjena s sirom in svežo špinačo ter ovite v slanino. Za prilogo je naredila krokete s korenčkom, korenčkov prah, brstični ohrovt, popražen na maslu.

PIŠČANČJA ILUZIJA

Količina za 2 osebi:

PIŠČANČJA RULADA

240 g piščančjih prsi brez kosti

30 g slanine

50 g sira

45 g sveže špinače

sol in poper

olje za opekanje

Piščančje prsi prerežemo in naredimo zrezek, ki ga rahlo potolčemo in odrežemo v kvadratno obliko. Špinačo operemo in odcedimo, v vroči ponvi podušimo, da špinača upade. Nato jo ohladimo in razporedimo po mesu ter potresemo z naribanim sirom ter zvijemo v rulado. Na alu folijo položimo tanke rezine slanine, toliko da po dolžini pokrijemo rulado, nato s pomočjo folije zvijemo in dobro zatisnemo na robovih. Damo v pekač in pečemo 15 minut na 170 °C. Ko se speče, pustimo počivati 15 minut v foliji, nato odvijemo in v ponvi popečemo, da dobimo hrustljavo lepo popečeno slanino.

OMAKA

1 šalotka

olje za praženje

obrezline piščančjih prsi

1 brstični ohrovt

2 dl jušne osnove

ščep moke ali kosmičev

Šalotko popražimo na olju, dodamo obrezline piščančjega mesa, prepražimo, nato dodamo malo slanine, nasekljan ohrovt, moko ali kosmiče in zalijemo z jušno osnovo ter začinimo. Dušimo tako dolgo da se omaka zgosti, nato jo precedimo.

 

 

 

KROKETI

400 g krompirja

100 g korenja

25 g masla

50 g moke

ščepec mletega muškatnega oreščka

1 jajce

žličko korenčkovega praha ali manjši nariban korenček

sol

Sestavine za paniranje:

črne drobtine (naredimo tako, da posušimo črno bombetko in jo zmeljemo)

jajce

moka

olje za cvrenje

Krompir in korenček skuhamo in pretlačimo. Nato dodamo maslo in ohladimo. Primešamo moko, sol, korenčkov prah (po želji), muškatni orešček in jajce. Testo zgnetemo in iz njega oblikujemo kroglice, ki jih zlagamo na desko, da se malo osušijo. Potem jih povaljamo v moki, nato v žvrkljanem jajcu in črnih drobtinah. V ponvi segrejemo olje in krokete ocvremo.


KORENČKOV PRAH

Korenje operemo, narežemo na rezine in pustimo 2 dni v odprti posodi na toplem, da se lepo posuši. Posušeno korenje damo v vrečko in tolčemo s tolkačem, da se zdrobi v prah ali zmeljemo v kavnem mlinčku.


BRSTIČNI OHROVT

Ohrovt operemo, prerežemo in počasi opečemo na maslu.

 

Dostopnost