SADNO ZELENJAVNI ZVITKI

Količina za 4 osebe:

1 bučka (cukini), 1 korenček (100 g), 1 drobna rdeča pesa (100 g), 50 g rdeče redkvice, 50 g kalčkov, 2 mandarini (100 g), 1 jabolko, 100 g melone, 1,5 dl jabolčnega kisa, 1,5 dl vode, 3 žlice sladkorja

Sadje in zelenjavo lahko izberemo po želji in okusu.

Korenček, rdečo peso, melono in jabolko olupimo ter narežemo na tanke palčke. Mandarino razdelimo na krhlje in narežemo. Bučko operemo in po dolžini narežemo tanke rezine. Kis, vodo in sladkor prevremo ter z vročo tekočino ločeno prelijemo bučke, jabolka, korenje in rdečo peso. Ohladimo in odcedimo.

Preliv: 1 dl navadnega jogurta, 1 dl sladke smetane, sekljan peteršilj, limonin sok, sol, poper, konjak
Smetano penasto stepemo in rahlo primešamo ostale sestavine.

Iz zelenjavnih in sadnih palčk ter kalčkov naredimo 4 kupčke. Rezino bučke položimo na kuhinjsko desko, dodamo žličko preliva, v sredino položimo kupček sadja in zelenjave, prelijemo s prelivom in zvijemo.

Bučni biskvit (spone cake): 100 g jajc, 20 g gladke moke, 20 g bučnega olja, sol, poper
Jajca žvrkljamo, dodamo ostale sestavine in dobro premešamo s paličnim mešalcem. Maso precedimo, nalijemo v sifon (za stepanje sladke smetane) in dodamo 2 bombici. Maso nabrizgamo v plastični kozarček, v katerega smo na dnu naredili luknjico. Pečemo v mikrovalovni pečici na 900 W, približno 20 sekund. Stresemo iz kozarčka.

Po servirnem krožniku razgrnemo preostanek preliva, dodamo zvitek bučke, manjši kupček biskvita in potresemo z bučnimi semeni.

 

ŽAMETNA BUČNA JUHA S POLNOČNIMI ZVEZDICAMI

Količina za 4 osebe:

10 g margarine, 40 g sekljane čebule, 400 g buče hokaido,  strok česna, 100 g krompirja, 1 l kostne osnove, 0,5 dl sladke smetane, limonin sok, sol, poper, muškatni orešček, 10 g zmletih bučnih semen in bučno olje

Bučki odstranimo semena, zavijemo v alu folijo in pečemo v pečici 30 minut na 170 0C. Na margarini ovenimo sekljano čebulo, dodamo narezano pečeno bučko in rahlo prepražimo. Dodamo narezan krompir in zalijemo z juho. Začinimo in kuhamo 10 minut, da se krompir zmehča. Juhi dodamo polovico smetane, limonin sok ter zmiksamo. Pred porcioniranjem segrejemo do vrelišča, preostanek smetane stepemo s paličnim mešalcem v peno. Juho porcioniramo v skodelico, dodamo žlico smetane, potresemo s sekljanimi semeni in pokapljamo z bučnim oljem.

ZVEZDICE

Beli kruh narežemo na pol centimetra široke rezine, iz katerih z oblikovalcem izrežemo zvezdice.

70 g margarine penasto umešamo, dodamo 70 g naribanega parmezana in sekljan peteršilj. Pomešamo in maso namažemo na kruh. Pred porcioniranjem zapečemo in položimo na juho.

 

 

 

PERUTNINSKI FILE Z LANENO SKORJICO

Količina za 4 osebe:

400 g perutninskega fileja brez kosti in kože, žlička sončničnega olja,  sol, poper, 30 g lanenih semen, 2 dl sladke smetane
Perutninske prsi narežemo v 8 filejev, solimo, popramo in na eni strani  povaljamo v lanenih semenih. Fileje opečemo na vročem olju, zalijemo s smetano in dušimo 5 minut.

 

ROSTBIF V ČOKOLADNI OMAKI

Količina za 4 osebe:

600g uležanega govejega rostbifa, 0,5 dl olja, žlica masla, 2 šalotki,100 g korenja in peteršiljevega korena, žlica gorčice ali gorčičnih semen, poper v zrnu, brinova jagoda, lovorjev list, timijan, rožmarin, 4 dl kostne juhe, 1 dl rdečega vina (cabernet sauvignon), 1 drobno jabolko

Omaka: 80  g grenke čokolade, 0,5 dl sladke smetane

Uležan goveji rostbif natremo s soljo, grobo mletim poprom in gorčico ter z vseh strani v ponvi, na olju opečemo. Meso preložimo v pekač, prilijemo 1 dl juhe in pečemo v pečici na 160 0C, 30-40 minut. Če imamo pečico s sondo, nastavimo središčno temperaturo na 50 0C.

Med pečenjem pripravimo omako. V ponvi, kjer smo opekali meso, stopimo maslo, dodamo sekljano šalotko, naribano zelenjavo in prepražimo. Zalijemo z juho, dodamo začimbe in dušimo 20 minut, nato dodamo narezano jabolko, zalijemo z vinom in dušimo še 15 minut. Iz omake poberemo brinove jagode in zmiksamo. Po potrebi precedimo, da dobimo gosto in gladko omako, v kateri stopimo čokolado. Količino čokolade dodamo po lastnem okusu, lahko pa jo tudi izpustimo. Na koncu primešamo še rahlo stepeno sladko smetano.

Pečeno meso pokrijemo s folijo in pustimo v pekaču 10 minut, da se sokovi v mesu umirijo. Meso narežemo na rezine in porcioniramo na omaki.

 

PROSENI NARASTEK Z BUČO

Količina za 4 osebe:

300 g buče hokaido, 3 dl mleka, 80 g prosene kaše, 2 rumenjaka, 3 beljake, 50 g naribanega sira (parmezan, zbrinc …), 30 g masla, maslo in drobtine za pekač

 

Bučo očistimo, zavijemo v alu folijo in pečemo v pečici 20 minut, da se zmehča. Pečen bučo z vilicami pretlačimo.  Mleko zavremo, solimo in v njem skuhamo prebrano in oprano proseno kašo. Kuhamo približno 20 minut, dodamo bučno kašo, kuhamo še 5 minut, dodamo maslo in ohladimo do mlačnega. V kašo vmešamo rumenjake, nariban sir in rahlo primešamo trd sneg iz beljakov. Pekač namastimo in potresemo z drobtinami. Maso preložilo v pekač in pečemo 20 minut, pri temperaturi 180 0C. Pečen narastek pustimo, da se malo umiri, nato narežemo. Lahko pečemo tudi v porcijskih modelčkih, takrat pečemo krajši čas.

 

SKUTNI ŠTRUKLJI

Količina za 4 osebe:

 

400 g skute, 1 jajce, 30 g pšeničnega zdroba, sol, 2 žlici kisle smetane, 2 lista vlečenega testa

 

Skuto pretlačimo, solimo, primešamo jajce, pšenični zdrob in premešamo. List vlečenega testa razgrnemo, tanko premažemo s smetano in pokrijemo z drugo plastjo testa. Na 2/3 testa nanesemo skutni nadev, preostalo testo premažemo s smetano. Rob iz leve in desne strani 2 cm zapognemo nato čvrsto zvijemo. Prozorno folijo namastimo z oljem in vanjo zavijemo štrukelj, nato zavijemo še v alu folijo. Folijo na obeh straneh stisnemo in zapognemo ter 3 do 4-krat prebodemo z zobotrebcem. Štruklje kuhamo v vodi 20-30 minut. Kuhane štruklje vzamemo iz vode, pustimo 10 minut, nato odvijemo in narežemo na željene oblike.

 


PENEČA SIMFONIJA

Količina za 10 oseb:

Biskvitno testo:

3 jajca, 80 g sladkorja, 2 žlici mlačne vode, naribana limonina lupinica, 80 g gladke moke, 10  g jedilnega škroba, 60 g gladke moke

Za pripravo biskvitnega testa zmešamo rumenjake s polovico sladkorja in mlačno vodo. Dodamo nastrgano limonino lupinico. Nato postopoma dodajamo sneg iz beljakov, kateremu smo dodali drugo polovico sladkorja, presejano moko, škrob in stopljeno čokolado. Biskvit naložimo v pomaščen tortni model, katerega dno smo obložili s peki papirjem. Pečemo 10 minut na temperaturi 180 0C. Pečenemu biskvitu odstranimo peki papir in ga položimo nazaj v model.

 

Strjenka s penino:

20  g želatine , 5 rumenjakov, 100  g sladkorja v prahu, 2  dl penečega vina, čajno žličko nastrgane bio limonine lupine, 2 dl sladke smetane, 2 beljaka, vaniljin sladkor

Kremo pripravimo tako, da rumenjake s polovico sladkorja v prahu in 1 dl penečega vina penasto stepamo nad soparo. Krema je kuhana, ko naraste in se zgosti. Dodamo v 0,5 dl penečega vina namočeno želatino in limonino lupinico, nato primešamo trd sneg s preostankom sladkorja in preostalo peneče vino. Kremi narahlo primešamo še stepeno sladko smetano.  Kremo vlijemo na biskvit, ki je obdan s tortnim obročem, in postavimo v hladilnik, da se strdi.


Preliv:

1 dl čokoladnega likerja, 50  g čokolade, 10  g želatine namočimo v 0,5  dl  hladne vode

Čokolado stopimo v vodni kopeli, dodamo čokoladni liker in namočeno želatino ter gladko zmešamo. Preliv polijemo po strjeni kremi in pustimo v hladilniku, da se strdi. Pred rezanjem odstranimo tortni obod.

 

ČOKOLADNI MUS

Količina za 10 oseb:

4 rumenjake, 2 beljaka, 50 g sladkorja, 50 ml mleka, 250 g čokolade, 10 g namočene želatine v 0,5 dl hladne vode, 250 ml sladke smetane, čokoladni liker ali rum, kakav v prahu

Čokolado stopimo. Rumenjake in sladkor penasto umešamo, dodamo vroče mleko in skuhamo nad soparo. Kuhani kremi dodamo namočeno želatino in čokolado. Iz beljakov stepemo trd sneg, rahlo premešamo ter dodamo stepeno sladko smetano. Maso nabrizgamo z oljem namaščene modelčke in ohladimo. Stresemo iz modelčka in posujemo s kakavom v prahu.

POMARANČNA ZMRZLINA

Količina za 10 oseb:

4 rumenjake, 60 g sladkorja, 1 dl pomarančnega soka, naribana lupinica bio pomaranče, žlička cimeta in klinčkov, 3 dl sladke smetane

Rumenjake in polovico sladkorja penasto zmešamo. Dodamo pomarančni sok, naribano pomarančno lupinico ter kuhamo nad soparo, nato odstavimo in dodamo dišave. Ko se krema ohladi, primešamo stepeno sladko smetano.  Model obložen s prozorno folijo napolnimo z maso in pustimo v hladilniku za 4-6 ur. Zmrzlino stresemo iz modela in poljubno oblikujemo.

Dostopnost