logo
PRIJAVA

SADNI KRUH

Količina za 3 kg kruha ali 2 hlebčka:

500 g bele pšenične moke

300 g pirine polnozrnate moke

30 g kvasa

20 g sladkorja

1 dl olja

3-4 dl vode

sol

mleti cimet in klinčki

naribana limonina lupina (bio limona)

600 g suhega sadja (slive, marelice, jabolka, kaki, brusnice …)

200 g oreščkov (lešniki, orehi …)

4 dl ruma (ali slivovke, vinjaka …)

Suho sadje čez noč namakamo v rumu. Moko zmešamo, v sredini naredimo vdolbinico, vanjo zdrobimo kvas, dodamo sladkor in 1 dl tople vode. Pustimo, da se kvasec speni, nato prekrijemo z moko, dodamo sol, limonino lupinico, cimet, klinčke, olje in vodo. Gnetemo v gosto, bolj trdo testo. Testo oblikujemo v hlebček in v skledi pustimo vzhajati. Medtem precedimo namočeno sadje (rum prihranimo za naslednjo peko). Sadje in oreščke pognetemo v testo in ponovno pustimo vzhajati. Ko naraste za enkratno količino, razdelimo na dve polovici, ponovno pregnetemo, oblikujemo v hlebčka in položimo v košarico ali skledo, ki smo jo prekrili s savjeto in potresli z moko. Pustimo vzhajati. Ko naraste za enkratno količino, previdno stresemo na pekač tako, da obrnemo košarico in hlebček nežno pade na pekač. V sredini z nožem naredimo vdolbinico, da lahko izhaja para, nato pečemo 20 minut na 200 0C, nato še 20-25 minut na 160 0C. Počakamo, da se ohladi, in narežemo.

Comments are closed.