logo
PRIJAVA

EKSKURZIJA PO GORENJSKI

1.DAN

V ponedeljek in torek, 20. in 21. 5. 2019, smo se dijaki 1. Ta in 2. TaTb razreda odpravili na strokovno ekskurzijo na Gorenjsko. Na pot smo se odpravili ob 6.00 uri z avtobusne postaje v Murski Soboti, nekaj minut kasneje smo pobrali drugo skupino, ki nas je čakala na avtobusni postaji v Radencih. Pot je potekala po avtocesti proti Ljubljani, ustavili smo se v Lukovici, kjer  je vstopila naša vodnica. Kmalu smo prispeli na Brnik, kjer smo si ogledali letališče Jožeta Pučnika Ljubljana, tam smo spoznali ves postopek vkrcanja potnikov na letalo, vse od pregleda letalskih kart, oddaje prtljage, do carinskega pregleda in do odhoda k ustreznemu izhodu za določen let, prav tako so nam pokazali razporejanje prtljage po posameznih letih in tudi, ko letalo pristane. Ogledali smo si demonstracijo gasilskega vozila in gašenje morebitnega ognja, prav tako pa odhod letala, ki je pravkar zapuščalo letališko ploščad in se odpravilo proti pisti ter vzletelo.

Ekskurzijo smo nadaljevali v Škofjo Loko, kjer smo si ogledali Kapucinski most, glavni trg, cerkev sv. Jakoba, škofjeloški grad ter Hudičevo brv. Pot smo nadaljevali v Radovljico, kraj znan po čebelarstvu in čokoladi, tam smo si ogledali cerkev. sv Petra, staro mestno jedro ter tudi gostilno, penzion in muzej Lectar, ki ta kraj zaznamuje že 250 let. Prikazali so nam izdelovanje lectovih src  in ostalih figuric, si kupili kakšen spominček, sledilo je kosilo v njihovi gostilni, zraven pa lepa glasbena točka s harmoniko in basom. Ta animacija nam je bila res všeč.

Zadnji postanek prvega dne je bila Kranjska Gora, odpeljali smo se do jezera Jasna in občudovali naravne lepote. Nato smo se namestili v hotelu Kompas v Krajnski Gori, kjer je sledil kratek počitek ter večerja. Po večerji smo se sprehodili skozi  idilično Kranjsko Goro, si ogledali Liznjekovo hišo, v kateri se nahaja razstava in zbirka o življenju pisatelja Josipa Vandota, avtorja knjige Kekec, občudovali smo zunanjost  te vrste alpskih hiš z zanimivimi poslikavami pročelij, s  kamnitimi  polkrožnimi portali ter lesenimi  balkoni,  imenovanimi gang. Sledil je povratek v hotel in prenočevanje.

  1. DAN

Naslednji dan smo se po zajtrku odpravili v Planico ter občudovali skakalnice, si ogledali muzej smučarskih skokov ter  film o zgodovini Planice. Po ogledu smo se nekateri  peš odpravili na sam vrh velikanke, od koder je zanimiv pogled na doskočno ploščad. Nato nas je pot iz Planice vodila v naravni rezervat Zelenci, ogledali smo si zanimive rastlinske vrste, mesojede rosike ter jezero Jezerce, ki pozimi ne zamrzne. Sledilo je kosilo v gostilni Trebušnik v Žirovnici. Naša ekskurzija nas je vodila tudi v enega izmed najbolj obiskanih krajev v Slovenji, na Bled, kraj, znan po bogati zgodovini in blejskih rezinah, ogledali smo si blejski grad s prelepim pogledom na jezero in otoček s cerkvico ter na samo dolino, ki jo obkrožajo vršaci, v letošnjem maju še vsi pobeljenih vrhov. Z veseljem smo se fotografirali v lepem okolju in se čudili množicam tujih turistov. Sledil je krajši sprehod ob blejskem jezeru, nekaj časa pa je ostalo tudi za sladkanje z blejsko rezino in občudovanje samega mesta.

Z Bleda nas je pot vodila do zadnje točke naše ekskurzije, na Brezje, tukaj smo si ogledali baziliko Marije pomagaj z znano sliko božje matere in deteta. Nato je sledila vožnja proti domu.

Na koncu lahko povemo, da nam je ta  ekskurzija prinesla veliko novih spoznanj, prijetnih doživetij in veselega druženja.

Mark  Horvat, 2. TaTb

 

Comments are closed.